Фахівці екологічної інспекції розповіли, чому в Усті масово гине риба

1302 0

Ми у соцмережах:

фото - Західний аргумент

Лабораторні дослідження проб води та відібраних зразків загиблої риби показали, що причиною масової загибелі риби стала недостатня кількість кисню. В Державній екологічній інспекції Поліського округу кажуть, що подібна ситуація є досить розповсюдженою влітку. Особливо в період цвітіння синьо-зелених водоростей. Тому такі випадки періодично трапляються у водоймах. Особливо там, де є невелика течія, чи застояна вода.

Перший заступник начальника Державної екологічної інспекції Поліського округу Сергій Федоренко розповів:

— Ми відібрали проби води з річки Устя в двох місцях. Зокрема, в районі мосту на ділянці траси Київ-Чоп, в районі мосту на ділянці траси Рівне-Здолбунів. В обох випадках було виявлено перевищення вмісту амонію та нітратів у кілька разів. А також занижений рівень кисню у воді.

Такі хімічні показники могло спричинити лише цвітіння синьо-зелених водоростей у воді, а також процеси їхнього гниття. Інші версії, які озвучувалися раніше місцевими мешканцями, зокрема наслідки від браконьєрської діяльності, зливання отрутохімікатів після обробки городів та несанкціоновані скиди з квасилівських очисних «Рівнеоблводоканалу», еколог заперечує, повідомляє «Західний аргумент».

У Державній екологічній інспекції Поліського округу кажуть, що це вже другий подібний випадок мору риби на Рівненщині від початку року. Попередній був зафіксований близько місяця тому в Зарічненському районі. Дохлу рибу виявили місцеві мешканці в річці Стохід на ділянці, де вона впадає у річку Прип’ять. Тоді, кажуть екологи, мор теж стався через брак кисню у воді. Щоправда, на території суміжної із нами Волинської області. А на Рівненщину дохлу рибу занесло течією.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також