Фальшивий «волонтер» з Костополя

4836 0

Ми у соцмережах:

Фальшивий «волонтер» з Костополя

У перші дні російської агресії чи не кожен з нас ладен був віддати все, що можна, аби допомогти захистити рідну землю від ворога. Про те, що наші пожертви можуть опинитися у не дуже чистих руках, думати не хотілося. Тим часом спритні ділки миттєво осідлали тему волонтерства, і ніхто вже ніколи не дізнається, скільки чого з народних пожертв потрапило за адресою, а що вкрали численні негідники. Не всі з них діяли достатньо обережно, тому нині їх потроху починають відловлювати. Не всіх, звичайно, але хоча б когось!

Днями було затримано і поміщено до СІЗО 45-річного Олександра Козирка з Костополя. Займаючись техобслуговуванням автомобілів, він допомагав місцевій волонтерській організації доправляти в Україну транспортні засоби, закуплені за кордоном для ЗСУ. Але замість того, щоб передати ці автомобілі в армію, він їх продавав. Поліція затримала Козирка під час спроби продати чотири позашляховики.

До цього «волонтер» вже встиг продати близько двадцяти автомобілів, які безплатно передавали з-за кордону для Збройних сил України. Оголошення про продаж цей майстер з технічного обслуговування розміщував в інтернеті. Перед цим Козирко оформляв отримані від благодійників авто на підконтрольне йому підприємство і таким чином переправляв автомобілі через кордон. Щойно вони опинялися в Україні, він продавав їх за комерційними цінами новим власникам.

Пресслужба прокуратури повідомила, що Олександр Козирко намагався продати два автомобілі Mitsubishi L200, а також Ford Ranger та Nissan Navara. Під час обшуку поліцейські вилучили у нього 21 600 доларів. Слідчі провели обшуки за місцем роботи та проживання підозрюваного, де виявили та вилучили ще два позашляховики, задекларовані як гуманітарна допомога, а також гроші й документи, що підтверджують його незаконну діяльність. Справу кваліфікують за ч.3 ст. 201–2 ККУ (продаж гуманітарної допомоги).

22 липня суд обрав Козирку запобіжний захід — тримання під вартою на 60 діб з можливістю внесення застави у 208 000 гривень.

Коментарі

Анна Свінціцька, СБУ в Рівненській області:

— Цей чоловік є керівником фірми з техобслуговування автомобілів та займався привезенням машин із закордону. За кордоном була певна волонтерська організація, яка за благодійні кошти купувала машини для ЗСУ. Цьому чоловіку вона передавала уже придбані автомобілі для армії. Однак той привозив їх до України та не передавав військовим. Він з метою збагачення продавав їх за ринковими цінами. Оскільки усі автомобілі були оформлені як волонтерські, то так на нього й вдалося вийти. Відомо, що підозрюваний уже заплатив заставу в розмірі 208 тисяч гривень та вийшов із СІЗО.

Давид Дідух, секретар Костопільської міської ради:

— У Костополі потужний волонтерський рух. Багато наших підприємців власними силами допомагали і допомагають ЗСУ. На початку війни працівники міської ради, заступники міського голови та міський голова жертвували власні кошти, щоб придбати автомобілі для армії. Кілька таких авто було передано нашим хлопцям. Стосовно цього підприємця, то знаю, що його компанія уже давно займається ремонтом і продажем автомобілів. Тобто продаж автомобілів — це його бізнес. Але щодо цієї справи, то хай розповідають правоохоронні органи. Бо нас теж здивувала ситуація, про яку розповідають правоохоронці. Мені відомо, що цей підприємець жертвував власні ресурси на підтримку ЗСУ. Однак важко щось говорити стосовно нюансів з автомобілями. Ні для кого не є секретом, що в Україну було стільки завезено автомобілів, що десь можливі зловживання. Для того у нас є правоохоронці.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також