Фермери на Рівненщині підлаштовуються під зміни клімату

189 0

Ми у соцмережах:

Фото ілюстративне

В області тривають жнива. Ячмінь та горох уже обмолотили, десь ще іде збір врожаю пшениці у полях. Сезон городніх огірків минає, а помідорів — розпочинається. От тільки ціни на овочі поки не дуже тішать. Частково це пов’язано не стільки з війною, як з екстремальними погодними умовами. Клімат змінюється навіть швидше, ніж очікувалося. Тож фермери роблять усе, щоб до цього прилаштуватися.

Що буде з врожаєм і чим варто запастися, розповів Андрій Кузьмич, голова Асоціації фермерів та приватних землевласників у Рівненській області:

— Сезон справді аномальний: спочатку були приморозки, потім не було дощів, згодом — надмірне випадання опадів, а потім — аномальна спека, яка нещодавно від нас пішла. Спека негативно вплинула на вегетацію і на врожай. Деякі рослини припинили ріст та почали гинути. Соя навіть листя скидала. І це у нас ще ситуація більш-менш добра. В інших областях, де панувала сильна спека — на півдні та сході, та сама Дніпропетровщина і Кіровоградщина, там просто тріщини в землі завширшки в руку людини… Температура на поверхні ґрунту у пікові години була під 70 градусів! Колеги з Чернігівщини та Сумщини кажуть, що 10–12% врожаю там підтоплено, а до того була шалена спека і бульба просто не встигла вирости. І не варто забувати, що схід, північ та центр країни ще й потерпали від ранніх заморозків, картопля попримерзала і отримала стрес. Тому у тій частині України прогнозують врожай картоплі нижчий, ніж торік. Що буде на ринку — наразі важко спрогнозувати. Але на Рівненщині та в західних областях все ж прогнозується непоганий картопляний врожай.

Цього року не той врожай і городніх огірків. Вони просто «згоріли» від спеки та хвороб, через що ціни на цей овоч, як на сезон, доволі високі. На капусту ціна також не тішить, бо міжсезоння: рання уже відійшла, пізньої ще немає, а середню господарства не так уже охоче вирощують, як колись. Зате цього року буде хороший результат по помідорах, баклажанах та перцях. Хороші показники врожайності по цибулі та часнику. Ціна на цибулю відносно непогана. Але отримуємо сигнали, що на півдні і в центрі України врожаю цибулі не буде — хіба у тих, хто має зрошення. Перший рік повномасштабної війни цей популярний овоч був дорогий, бо не було можливості отримувати врожай з Херсонської області, але нині наші люди масово навчилися її вирощувати.

Андрій Кузьмич

Щодо цін, то нині на цибулю вони коливаються в межах 10–15 гривень за кілограм гуртом, картопля так само, огірки — по 35–50 грн, часник — 80–130 грн, морква — 15–25 грн. Все залежить від якості, сорту, кондиції. Буряків цього року теж насадили, хоча навесні був дефіцит, а ціна — рекордно високою.

Фрукти будуть, горіхи і ягоди — теж. У нашому регіоні таких заморозків сильних не було. Приємно дивують споживача ціни на місцеві яблука, вони зараз недорогі: по 10–15 гривень за кілограм ідуть такі літні сорти, як «Білий налив», «Слава переможцям» та інші. Груша традиційно дещо дорожча. Триває сезон лохини, яку в нас також уже навчилися вирощувати, а скоро буде сезон обліпихи. Хіба що не дуже гарний цьогорічний врожай вишні, а попит на неї був вищий, ніж зазвичай.

Що стосується зернової групи, то цього року менше посіяли пшениці. Але врожай радує, фермери задоволені. У нашому поліському регіоні дещо «підсмалилося» зерно через спеку, але у порівнянні з минулим роком, ранні та озимі зернові все ж краще вродили. Зменшили посіви ріпаку, але надзвичайно збільшилися площі під посіви сої — і у великих господарствах, і в людей по селах. Соя справді більш рентабельна, ніж інші зернові культури. Гречку почали сіяти менше, «бум» пройшов, але ця крупа буде. У сусідній Волині господарство посіяло гречки аж на 20 тисячах гектарів. Так що проблем з гречкою не очікується, є ще навіть запаси з попереднього року.

Клімат змінюється просто на очах. Цього року пощастило з опадами, але треба готуватися до іншого. Хто хоче мати врожай, треба переходити на крапельне зрошення — воно дорожче і складніше, але необхідне. За врожай треба боротися. Скоро в нас, як і на півдні, буде зона ризикового землеробства. Клімат став набагато агресивніший, не такий помірний, постійно з вітрами.

Переважна більшість рослин уже завершує вегетацію, дозрівають плоди, триває збір врожаю. Побачимо, яким буде серпень. Чи варто чимось запасатися? Спрогнозувати наразі важко, все покаже осінь. Варто орієнтуватися хіба на свій споживчий кошик та можливості. Та в будь-якому разі, якогось дефіциту не буде — дякуємо ЗСУ за можливість працювати на полях. Вірте, фермери виконають свою місію на «відмінно», тож будемо із овочами-фруктами, і з хлібом.

Записала Олена РАКС.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також