«Фіалка» замість «Авангарду»: реконструкція стадіону в Рівному щороку дорожчає на 100 мільйонів

4353 0

Ми у соцмережах:

«Фіалка» замість «Авангарду»: реконструкція стадіону в Рівному щороку дорожчає на 100 мільйонів

Минулого тижня до Рівного прибув Андрій Павелко, керівник Української асоціації футболу. Він зустрівся із пресою на тому місці, де триває реконструкція стадіону «Авангард». Прийшли також Олександр Третяк, міський голова Рівного, голови обласної ради Сергій Кондрачук та обласної облдержадміністрації Віталій Коваль, президент футбольного клубу «Верес» Іван Надєїн та ще група менш відомих громадян. Серед них був Юрій Фалко, власник фірми «Фіалка», яка два роки тому виграла тендер на реконструкцію головної спортивної арени обласного центру.

Усі вони висловили сподівання, що реконструкція стадіону колись завершиться, а футбольні матчі можна буде проводити вже влітку, після побудови східної трибуни, однієї із чотирьох. Реальність цих намірів викликає дуже великі сумніви, якщо не сказати більше. Для цього досить знати історію реконструкції «Авангарду».

Андрій Павелко

Вперше про це заговорили на початку 2017 року, коли команда «Верес» боролася за вихід до вищої ліги. Тодішній міський голова, а тепер депутат міської ради Володимир Хомко запевняв, що реконструкція коштуватиме сто мільйонів гривень і ці гроші у бюджеті Рівного вже є. Під ці обіцянки «Верес» за кілька місяців допустили до участі у чемпіонаті вищої ліги, перейменованої на «прем’єр-лігу». Тоді ж, у червні 2017-го, керівник обласної футбольної федерації Олексій Хахльов публічно пообіцяв тому ж Андрієві Павелку, що стадіон буде готовий за два роки. Неважко порахувати, що цій обіцянці вже скоро виповниться п’ять років.

За цей час «Верес» встиг переїхати до Львова і перетворитися влітку 2018-го на футбольний клуб «Львів». Новий «Верес» розпочав все з нуля. Виступаючи у найнижчій лізі на стадіоні у Млинові. У Рівному в цей час готували проєкт реконструкції «Авангарду», замовивши його чомусь не у місцевому проєктному інституті, а у нікому не відомої львівської фірми. На це пішло майже два роки і кілька мільйонів з бюджету Рівного. На момент оголошення тендера вартість робіт зросла від початкових ста мільйонів до понад двохсот. Тоді ж наша газета напівжартома припустила, що ця сума доросте щонайменше до п’ятисот мільйонів.

Зізнаюся, що ми тоді помилилися. Сума виявилася набагато більшою, і якщо так піде далі, дійде й до мільярда. Ось цифри, наведені Юрієм Фалком минулого тижня: його фірма «Фіалка» вже освоїла 106 мільйонів, а для завершення лише однієї східної трибуни потрібно ще понад триста! Таких грошей немає ані у міста, ані в області. Залишається чекати допомоги від державного бюджету, що у нинішній час, погодьтеся, не дуже вірогідно. Про початкову суму, за яку «Фіалка» зобов’язувалася здійснити реконструкцію під час тендера позаторік, Юрій Фалко вже й не згадує. Ціни, мовляв, зростають. Це справді так — вже тепер за одну трибуну «Фіалка» хоче більше, ніж за весь стадіон!

Що буде далі? Скоріше за все, влітку нам повідомлять про чергове зростання ціни, через що злощасну трибуну як слід так і не збудували. Фактичний власник команди Іван Надєїн, якого Юрій Фалко вже встиг розвести на 32 мільйони задля «пришвидшення реконструкції», змушений буде або шукати для команди стадіон в іншій області, або викладати із кишені ще кілька сотень мільйонів. Другий варіант не дуже вірогідний. Тому замість оновленого «Авангарду» ми матимемо згадану фірму «Фіалка», яка вимагатиме нових і нових мільйонів. Чому ні?

Микола НЕСЕНЮК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також