Кесадилья — одна з найвідоміших страв мексиканської кухні. Класична — це складена навпіл тортилья з сирною начинкою. Але приготувати кесадилью можна й з курячим філе і броколі. Чи можна замінити тортилью лавашем? Не бажано, адже лаваш швидко розмокне. До того ж тортилья має більш пишну і хрустку текстуру, а лаваш — тонший і більш щільний. До речі, зараз тортильї продаються в багатьох магазинах, зокрема, й у замороженому вигляді.
Інгредієнти: філе — 350 г; олія — 1 ст. л.; броколі — 350 г; цибуля — 1 шт.; шпинат — 170 г; свіжа кіндза — 2 ст. л.; часник — 1 зубчик; перець чилі — 1/2 ч. л.; масло — 4 ч.л.; тортильї (діаметром до 20 см) — 8 шт.; сир — 300–320 г; сметана — 8 ст. л. сіль та перець — до смаку.
Філе треба промити й варити до готовності. В цей час очистьте та подрібніть часник та цибулю. Броколі промийте та розріжте на якомога менші суцвіття. Шпинат та кіндзу промийте і наріжте. Сир треба натерти на великій чи маленькій тертці. Коли філе відвариться, зачекайте охолодження та наріжте м’ясо на маленькі шматочки.
Розігрійте на середньому вогні велику пательню з олією. Всипте цибулю і броколі, посоліть, поперчіть і обсмажуйте протягом 3 хвилин, поки овочі не стануть м’якими.
Додайте нарізаний шпинат, часник і перець чилі та тушкуйте протягом хвилини, поки не відчуєте запах часнику, а шпинат не прив’яне. Додайте кіндзу (її кількість можна зменшити відповідно до смакових вподобань), перекладіть суміш у глибоку миску і перемішайте з куркою.
Вимийте і висушіть пательню (або візьміть чисту), поставте на середній вогонь і вкиньте пів чайної ложки вершкового масла. Покладіть на пательню тортилью.
Висипте на одну половину коржа 2 ст. л. натертого сиру та рівномірно викладіть 1/8 курячо-овочевої суміші. Зверху присипте ще 2 ст. л. подрібненого сиру.
Накрийте начинку іншою половиною тортильї і смажте під кришкою протягом 2 хвилин, поки нижня частина коржа не стане золотистою, а сир не почне плавитися. Переверніть кесадилью та смажте ще протягом 2–3 хвилин, не накриваючи пательню. Таким способом приготуйте решту кесадилій, додаючи масло для смаження. Готові кесадильї розріжте на порції та подавайте зі сметаною або соусом.
До начинки можна додати оливки, кукурудзу, томати, зелену цибулю — експериментуйте, зважаючи на власний смак.