Формати мозкового штурму: як зробити прийняття рішень ще ефективнішим

96 0

Ми у соцмережах:

Формати мозкового штурму: як зробити прийняття рішень ще ефективнішим

Brainstorming – потужний інструмент для генерації ідей та ухвалення рішень, який використовується в багатьох сферах діяльності. Одним із таких прикладів може стати стратегічна сесія – це командна робота, яка дає можливість об'єднати зусилля в пошуках вірного рішення в складній ситуації або виходу з кризи, а також формуванні нової стратегії дій. Доступні різні формати – потрібно лише вибрати відповідний і впровадити його в роботу.

Стратегічна сесія та її особливості

Основне завдання – розробка довгострокових планів і стратегій. Під час стратсесії учасники аналізують поточну ситуацію, визначають ключові проблеми і можливості, а потім розробляють актуальні рішення. Процес включає в себе кілька ключових етапів:

  • підготовка – формування теми майбутнього обговорення, підбір учасників, а також матеріалів і даних для ознайомлення;
  • аналіз – оцінка внутрішнього і зовнішнього середовища, обговорення можливих проблем і ризиків;
  • розробка стратегій – генерація ідей і пропозицій, їх обговорення та оцінка, складання підсумкового плану дій.

На фінальному етапі належить призначити відповідальних осіб і встановити конкретні строки виконання: завдання мають бути реальними і досяжними. Такий формат допомагає сфокусуватися на довгострокових цілях, враховує безліч чинників і дає змогу розробити багатогранні рішення. А головне, залучення представників різних відділів сприяє розробці збалансованих стратегій дій.

Метод «Шести капелюхів мислення»

Досить цікава техніка, розроблена Едвардом де Боно, яка дозволяє розглянути проблему з різних точок зору. Одягаючи черговий «капелюх», учасник дискусії спрямовує фокус уваги на конкретний напрямок, що дозволяє всебічно роздивитись актуальне питання.

  • білий капелюх – акцент на факти та інформацію;
  • червоний – емоційне сприйняття;
  • чорний – аналіз ризиків і недоліків проєкту;
  • жовтий – позитивне мислення, виділення переваг і можливостей;
  • зелений – творча генерація нових ідей і рішень;
  • синій – управління, координація та підбиття підсумків.

Традиційна стратсесія може стати набагато цікавішою, якщо провести її в такому форматі. І нестандартний підхід дасть змогу зробити обговорення ще продуктивнішим, знайшовши нові шляхи розв'язання проблеми.

Скрайбінг – візуальне представлення інформації та ідей

Метод, який використовують багато сучасних компаній. Суть його зводиться до візуалізації обговорень і створення наочних схем і діаграм. Це найпростіший спосіб пояснити складні концепції, до того ж візуальні образи чудово стимулюють творче мислення. Варто обов'язково випробувати його в рамках розгляду важливих питань – і це обов'язково дасть свої плоди.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також