Фосфорні бомби: перекрийте кисень!

2766 0

Ми у соцмережах:

Фото ілюстративне

Російські окупанти скидають фосфорні бомби. Вже є підтверджені факти про застосування фосфорних бомб у Краматорську, а також в Ірпені.

Це боєприпас, який начинений білим фосфором. Температура його горіння — близько 800 градусів. Вибухова суміш може поширюватися на великій території — до декількох сотень метрів. За своєю дією такі бомби нагадують напалм. Фосфор, який використовується в таких боєприпасах — самозапальний. Він вибухає від контакту з киснем і тому загасити його дуже важко. Через високу температуру горіння фосфор призводить до тяжких і болючих травм.

Вдихання парів може спалювати легені, а при потраплянні на тіло фосфор продовжує горіти після вибуху.

З 1977 року в Женевську конвенцію був внесений протокол про заборону на застосування таких боєприпасів.

У разі ураження потрібно якомога швидше зняти одяг, на який потрапили частинки фосфору. А до ушкоджених ділянок шкіри потрібно швидко перекрити кисень — промити рану великою кількістю води. Лікувати рани після ураження фосфорними боєприпасами повинен тільки спеціалізований медичний персонал.

Якщо фосфор потрапив на предмети, то загасити їх можна з допомогою великої кількості води, засипати піском або ґрунтом — до тих пір, поки до фосфору не перестане надходити кисень.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також