Фотографують бюлетені, щоб отримати гроші? Відомо, які порушення на дільницях

937 0

Ми у соцмережах:

фото ілюстративне

Фотографують заповнені бюлетені, не поставили номери дільниць і неправильно опломбовані сейфи. Про ці та інші порушення в день виборів повідомляє прес-центр Олександра Третяка. На своїй публічній сторінці у ФБ він оперативно інформує, що відбувається на дільницях міста. Зокрема, повідомляють про наступні зафіксовані порушення:

Ситуація 1. Грубе порушення за номером 903 на дільниці у 8 школі. З самого ранку порушення помітив Олександр Третяк, який прийшов з довіреною особою, щоб взяти участь в підготовчому засіданні членів ДВК. На місці вони звернули увагу, що сейф із бюлетенями НЕ був опечатаний належним чином. А саме, захисна стрічка була без печатки і приклеєна на скотч, а не клей. В таких умовах не можна гарантувати безпеку бюлетенів і немає гарантій, що з ними попередньо не вчинялись неправомірні дії.

При такому порушенні є алгоритм дій які мали вчинити ДВК. Вони мали б повідомити поліцію, скласти акт і зробити перерахунок бюлетенів - щоб переконатись, що їх кількість в сейфі співпадає із кількістю, яку передали напередодні! А так як захисна стрічка приклеєна на скотч і майже ціла - зрозуміло, що відліпити сейф могли кілька разів.


На кричуще порушення голова ДВК не відреагувала належним чином. Спостерігачі викликали поліцію і оформили даний факт.

 Неопломбований належним чином сейф був також на дільниці 970.


Ситуація 2. Фотографують бюлетені!


Спостерігачі зафіксували грубе порушення на дільниці 982, при чому вже чотири підозри..


Першою помітили жінка, яка прийшла голосувати і сфотографувала свій бюлетень. Офіційний спостерігач помітила це і викликали поліцію. До речі, громадянка відмовилась видалити фотографію бюлетеня - ймовірно, таким чином скуповують голоси, а дане фото може бути підтвердженням для оплати. Тепер із цим буде розбиратись поліція. Офіційний спостерігач дав опис ситуації у своєму поясненні.


На цій же дільниці пізніше за фотографуванням спіймали спостерігача від кандидата Віктора Шакирзяна. Він сфотографував бюлетень з відміткою і з фото свого паспорта. На вимогу поліції знімок видалив. Спостерігач зафіксувала все на відео.


Також фотографування бюлетенів помітили на дільницях 918, 982, 725, 918...

 Нагадаємо, що підкуп виборців є карним злочином відповідно до статті 160 ККУ - судимість може отримати не тільки той, хто скуповує голоси, але і той, хто продає.


Ситуація 3. Виявлені дільниці, де вчора не було засідання ДВК і не склали вчасно витяг виборців, натомість робили це сьогодні, як, наприклад, на дільниці 977.


Ситуація 4. Зафіксували дільниці (за номером 918), які розпочали засідання раніше, ніж о 7.15 ранку, що також є порушенням Вибочого кодексу.


Ситуація 5. Також виявили дільниці де замала кількість скриньок для голосування згідно норм забезпечення ДВК. Це може бути сигналом, що існує урна із вже заготовленими заповненими бюлетнями. На дільниці 982 кількість виборців 1764, дільниця велика, а скриньок лише 2 великі і 2 маленькі, що не відповідає вимогам, встановленим ст.62.


Ситуація 6. Наприклад, на дільницях 927, 727 (Квасилів) наші спостерігачі виявили бюлетені без проставлених номерів дільниць! Відповідно до ч. 10 ст. 242 Виборчого кодексу України члени ДВК повинні були відповідно прийняти і підготувати бюлетені ще в п’ятницю.


Якщо номери на бюлетенях не проставлено, то такий бюлетень можна використати з метою фальсифікації виборів під час так званих «каруселів».


Якщо такі порушення будуть фіксувати, то це стане підставою для визнання голосування на виборчій дільниці недійсним.

На правах політичної реклами


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також