Гарбузове чи соняшникове?

Яке насіння має більше поживних речовин і корисніше для здоровʼя

2 хв. читання

І гарбузове, і соняшникове насіння багате на білок, корисні жири, клітковину, вітаміни та мінерали, такі як магній, цинк, залізо, селен тощо. Тому його корисно додавати в салати, смузі, каші, випічку. Та в якому з них міститься більше поживних речовин, пояснюють дієтологи.

Клітковина відіграє важливу роль у живленні корисних кишкових бактерій, покращенні регулярності випорожнень, допомагає довше залишатися ситими, а також знижує ризик серцевих захворювань, діабету 2 типу та ожиріння. Ядра насіння соняшника містять близько 11,1 г клітковини на 100 г, а ядра гарбузового насіння — близько 6,5. Тож якщо вам потрібно споживати більше клітковини, насіння соняшника тут вам більше допоможе.

Білка, ми звикли, багато у м’ясі, яйцях, молочних продуктах. Але насіння також може бути чудовим джерелом рослинного білка, що дуже важливо для тих, хто дотримується рослинної дієти. У гарбузовому насінні міститься близько 29,8 г білка на 100 г, а в соняшниковому насінні — 19,3 г на 100 г.

Магній знижує ризик серцевих захворювань, допомагає знизити кров’яний тиск, життєво важливий для здоров’я кісток і регулювання рівня цукру в крові. Гарбузове насіння містить близько 550 мг магнію на 100 г, тоді як насіння соняшнику — близько 129 мг на 100 г. Гарбузове насіння є одним з найбільш багатих на магній основних продуктів.

Якщо ж ви хочете збалансувати свій загальний раціон, то дієтологи пропонують урізноманітнити споживання насіння, щоб скористатися унікальними перевагами для здоров’я, які дають обидва види. Тож краще їх чергувати.

Поділитися цією статтею