Гаманець чи життя?

4125 0

Ми у соцмережах:

Гаманець чи життя?

Саме перед таким вибором опинилися люди у Рівному, і не лише тут. Цю пропозицію зробив не злодій у темному провулку, а головний санітарний лікар Віктор Ляшко, який дозволив відкрити продовольчі ринки в разі дотримання карантинних вимог. А саме – розмістити торгові ряди на дистанції, продавцям роздати маски, а покупців тримати на півтораметровій відстані один від одного. Базарні торговці Рівного почали вже збирати підписи за відкриття центрального продовольчого ринку. Влада міста, навпаки, вважає відкриття ринків неприпустимим.

Олександр Новосад, директор ТОВ «Рівненський ринок»:

Зрозуміти продавців можна, адже люди хочуть працювати. Від торгівлі вони годують власні родини. Є торгівля, є й у їхніх сім’ях копійка. Але скажу відверто — забезпечити ті санітарні норми, про які говорить Міністерство охорони здоров’я України, нереально. Ринок — це сотні покупців, я уже мовчу про велику кількість торгових рядів. Якщо зважати, що позиція МОЗ — це лише рекомендація, то влада ні за яких умов не дозволить ринкам працювати.

Володимир Хомко, міський голова:

— Це рішення — неправильне і небезпечне. Воно посіяло нерозуміння серед людей. Адже число хворих зростає, і карантин потрібно посилювати. Однак у нас на рівні держави роблять навпаки. Запустили 100 тисяч людей з-за кордону! Коли ще й відкрити ринки, то будемо мати сплеск захворюваності. Поки це в компетенції міської влади, ринки в Рівному працювати не будуть. До закінчення карантину ми ринки не відкриємо. Це позиція не тільки моя, але й усієї міської влади. Ринки відрізняються тим, що там збирається специфічний контингент. Якщо відкрити ринки та допустити туди покупців, то ніхто не вбереже людей від зараження.

Розумію, що на ринку дешевша продукція. Проте зараз йдеться не про гроші, а про життя людей. Наведу приклад двох країн — Італія та Китай. У Китаї жорстка позиція влади та законослухняне населення. Ось Ухань уже вийшов з кризи. В Італії було навпаки: ходили, обнімалися та цілувалися. Тепер вони пожинають плоди. Не хочеться, щоб ми були схожими на Італію. Мало хто розуміє, наскільки ситуація небезпечна. Ми мали фору, почали карантин набагато раніше, ніж інші. Але уже на рівні держави почали здавати назад. Ще раз повторю, колосальною помилкою було запустити до нас 100 тисяч заробітчан з Європи. Якщо так, то слід було створювати місця примусової обсервації. Однак у нас з людей взяли підписки про самоізоляцію, яку ніхто не виконує. Навіть я не можу знати, скільки людей приїхало з-за кордону до Рівного.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також