«Гаряча» пора — відновлюємо благоустрій у місті», — Руслан Гудима

507 0

Ми у соцмережах:

«Гаряча» пора — відновлюємо благоустрій у місті», — Руслан Гудима

З настанням теплих днів у міських комунальників додалося роботи. Уже з весни бригади ШЕУ взялися за відновлення доріг у різних мікрорайонах міста — доки погода дозволяє, намагаються зробити якомога більше. Зокрема, розібралися з дощоприймачами на перехресті вулиць Соборної та Петлюри в центрі Рівного, де раніше під час злив утворювалася велика калюжа, а на Кавказькій прибрали вибоїни, на які нарікали водії. Тепер активно працюють на інших локаціях: по одних на ремонтні роботи оголошено тендери, а по деяких — справляться власними силами.

— Це той момент, коли ми можемо більш глобальні справи вирішити — те, що не можемо зробити взимку через дотримання температурного режиму, часті опади та інші обставини. Наші комунальні служби ретельно дослідили всі аварійні ділянки. Зрозуміло, що в пріоритеті головні міські артерії, але послідовно будемо переходити й до другорядних доріг — крок за кроком, залежно від того, наскільки нам вистачатиме ресурсу, — каже Руслан Гудима, директор департаменту інфраструктури та благоустрою міста.

Так, поточні ремонти дорожнього покриття уже провели на вулицях Соборній, Київській, Грушевського, Бачинського, Березовій, Міцкевича, Студентській, проспекті Миру та інших. А нещодавно шляховики впорядкували територію, прилеглу до стадіону «Авангард». Також уже наносять розмітку на дороги міста. Можливо, продовжать роботи і на бульварі Незалежності у центрі міста, де раніше попровалювалася плитка. Проблемні місця розібрали, облаштували «подушку» та вклали плитку — перебрали стару та узяли найкращу з того, що було.

— Робимо поступово. Подивилися, що доволі непогано виходить, тож продовжимо цю практику: забираємо лише ту плитку, яка поломана і яка уже не дозволяє покласти її повторно — таку замінюємо на нову, — пояснює Руслан Гудима. — А так, працівники намагаються максимально використовувати ту саму плитку, що була. Бо розуміємо, що це потягнуло би додаткові затрати на заміну.

Був смітник — стане чисто

Наведуть лад і на захаращеній ділянці під мостом в центрі Рівного, що неподалік ринку Дикого. З часом на тому місці утворився стихійний смітник, на який нарікали перехожі. Тож місто розірвало договір з орендарем та рішенням сесії передало цю землю на баланс міському ШЕУ, щоб згодом облаштувати там автомобільну стоянку.

— Ми там вже декілька разів прибирали, а тепер ШЕУ облагородить цю ділянку. Зараз відбувається процедура переходу майна, визначення балансоутримувача — триває певна бюрократична робота. Знову ж таки, це питання доступу до моста для його утримання. Це дає можливість здійснювати обстеження, укріплення перил, нанесення фарби на колесовідбійники та інші необхідні моменти, — додає Руслан Гудима. — Взяли в роботу і міст на Набережній через Устю, на якому утворилася вибоїна. Туди виїжджали працівники, яким поставили задачу з’ясувати, що там підмиває асфальт. Це щорічна проблема, коли ґрунтові води ще високі, а потужні дощі дають силу вимити верхній несучий шар. Фахівці вивчать проблематику і вирішать, що з тим робити.

Не пасуть задніх у благоустрої і міські енергетики. Бригади КП «Міськсвітло» лише за минулий тиждень виконали масу завдань. Зокрема, пофарбували опори у парку Молоді, відновили декілька світильників, відремонтували шафи управління вуличним освітленням, усунули пошкодження на 11 трансформаторних підстанціях, помили та пофарбували світлофори на чотирьох перехрестях. А неподалік учбового комбінату на Соборній замінили чотири транспортних та один пішохідний світлофор. Відновлювали й обірвані проводи повітряних ліній.

Клумби Рівного прикрасять тисячі квітів, а борщівник — геть

Вирує робота у міському тресті зеленого господарства — косять траву та пораються на квітниках, висаджуючи все нові сорти рослин. Так, Театральну площу нещодавно прикрасили цинерарії, колеуси та вербена. Загалом на тамтешніх клумбах з’явиться близько трьох тисяч квіток. Так само поступово замінюють тюльпани, що вже відцвітають, на інші саджанці. У квітниках тресту підросла своя розсада, надлишки якої пропонують придбати усім охочим у спеціалізованому магазині комунального підприємства.

— Однорічники — гарні, але ми тепер поєднуємо їх з багаторічними насадженнями, робимо міксбордери. Переходимо поступово саме на багаторічні рослини, бо вони потребують менше догляду за собою, а виглядають так само чудово. На жаль, цієї весни невідомі хулігани зіпсували декілька міських клумб, вирвали та викрали сотні тюльпанів — як в центрі Рівного, так і біля музею у парку Молоді. Сподіваємося, що рівняни все-таки навчаться цінувати красу та чужу працю, — зауважує директор департаменту.

Окрім приємних клопотів з квітами, доводиться боротися й з небезпечними бур’янами. Одним з таких є борщівник Сосновського, лише доторк до якого може у сонячну погоду обернутися візитом до лікаря — через болючий опік. Ця рослина зазвичай зустрічається на берегах водойм, але все частіше її бачать і на міських вулицях. Якщо помітили цього «незваного гостя», можна зателефонувати до ТЗГ.

— По мірі можливостей реагуємо на такі звернення. Адже розуміємо наслідки контакту людини з такою небезпечною рослиною. Втім, рівняни мають розуміти, що всі ділянки у місті закрити не зможемо. Адже є комунальна земля, а є — приватна, за яку уже відповідає її власник.

Також у парку Молоді працівники ТЗГ відремонтували найбільш проблемні місця на пішохідних доріжках, які потріскалися від часу. Старий асфальт зрізали та поклали новий. Ремонтують лавки, щоб відпочивальникам було де присісти.

Якщо не купатися у Басівкутському озері, так хоч позасмагати

А ще працівники тресту подбають, щоб відпочивати на пляжі Басівкутського водосховища було комфортніше. Новинок цього року не обіцяють, зате звичні рівнянам зручності приведуть до ладу.

— Пісок було пересіяно, приберемо з нього сміття. Встановимо питний фонтанчик та душові, щоб можна було змити з себе воду з озера. Раніше траплялося, що хтось цупив звідти вентилі, але ми їх поновили, тут все нормально. Варто додати, що ми дбаємо саме про безпечне перебування на міському пляжі. Купатися ж у водоймі не варто — відпочивальники роблять це на свій страх і ризик, адже фахівці з обласного центру контролю та профілактики хвороб уже багато років поспіль цього робити не рекомендують — попереджає Руслан Гудима.

Вивезення старих меблів — до тарифу не входить

Тримати місто чистим — нелегка праця. Щоранку на вулиці міста виходять бригади ручного прибирання. Також допомагають прибиральні машини «Джонстон». Фактично, це потужні пилосмоки на колесах. Прибордюрні ділянки чистять великі машини, а менші — їздять пішохідними доріжками.

Побутове сміття у КАТП-1728 намагаються вивозити за графіком, але часом проблем додають самі мешканці. Особливо, коли викидають або залишають поряд зі сміттєвими баками купи зрізаного гілля, будівельні відходи або ж великогабаритні речі: старі меблі, матраци, килими, побутову техніку, валізи, двері, ванни та унітази.

— Звичайний контейнер має об’єм до 1,1 куб.м, тож великогабаритні відходи (ВГВ) туди просто не влізуть або й взагалі зіпсують його, — пояснює Руслан Гудима. — Окрім того, вивезення великої кількості цих відходів не входить до щомісячного тарифу. В таких випадках потрібно домовлятися про додаткову послугу з вивезення.

Шукають робочі руки

Якщо ж хтось бажає долучитися до команди, міські комунальні підприємства завжди потребують відповідальних та дисциплінованих людей. Платити обіцяють вчасно, з інших плюсів — робота на свіжому повітрі та дружний колектив. Наприклад, у ТЗГ раді бачити робітників з благоустрою, озеленювачів, квітникарів, двірників та газонокосарів. А в управлінні транспорту завжди знайдеться робота для водіїв громадського транспорту.

— Комунальні підприємства періодично оприлюднюють свою потребу у працівниках, інформацію можна знайти на наших сайтах. Люди, які мають можливість і хотіли би попрацювати для міста — будь-ласка, звертайтеся, — зазначає головний комунальник міста. — Думаю, кожен знайде роботу до душі і отримає за це матеріальну винагороду. Праця на благо громади — наша спільна мета.

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також