Газ і нафту шукатимуть у трьох районах

2318 0

Ми у соцмережах:

Газ і нафту шукатимуть у трьох районах

У 70-х роках минулого століття дослідники виявили, що у трьох районах на півдні Рівненщини можуть бути родовища газу та нафти. Запаси були невеликими, тож про них усі забули. Тепер державне «Укргазвидобування» хоче отримати дозвіл на геологічне вивчення, а потім і на промисловий видобуток газу, а як пощастить — і нафти у Радивилівському, Млинівському та Дубенському районах.

Газ на Ривненщини — 11 Газ і нафту шукатимуть на Пелчанській площі, що займає 497 км2 (49,7 тис. га). До ділянки потрапляють, зокрема, Теслугів, Пляшева на Радивилівщині, Бокійма та Клин на Млинівщині, Пирятин на Дубенщині. В «Укргазвидобуванні» припускають, що продуктивні горизонти там залягають на глибинах від одного до понад двох з половиною кілометрів. Підприємство наразі хоче отримати площу на 20 років для геологічного вивчення та дослідно-промислового видобутку. Безпосередньо промисловий видобуток, якщо знайдуть достатні запаси, розпочнуть не раніше 2028 року. Газ — Володимир Пахолок, геолог — 02

Володимир Пахолок
Володимир Пахолок, провідний геолог «Львівгазвидобування», дочірньої структури «Укргазвидобування»: — Спершу ми проведемо додаткові сейсморозвідувальні дослідження 3D, лише після цього буритимемо пошукові свердловини. Якщо за часів СРСР бралися за промисловий видобуток лише на великих родовищах, то нас влаштовує і 1000 кубів газу на добу з однієї свердловини. Наразі рано говорити, чи буде промисловий видобуток, потрібно отримати дані геологічного вивчення. Може бути, що газ, до прикладу, є, але він перенасичений сірководнем. На сесії 2 червня Рівненська обласна рада розглядатиме клопотання «Укргазвидобування» про надання погодження на геологічне вивчення Пелчанської площі. Минулого тижня депутатська комісія з питань екологї рекомендувала підприємству укласти інвестиційні угоди з місцевими громадами. Адже невідомо, чи діятиме закон про відрахування 5?% доходу від видобування на місцеві громади (у законі, який прийняли недавно, приблизно розраховано, якщо одна свердловина даватиме 10 тис. кубів газу на добу, то у рік населений пункт, що поряд, отримуватиме 50 тис. грн.). ПАТ «Укргазвидобування» є найбільшою газовидобувною компанією в Україні і належить НАК «Нафтогаз України». Підприємство добуває нафту, газ та газовий конденсат, в основному на Полтавщині та Львівщині.
Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також