Генерал Присяжнюк хоче керувати п`ять років

2439 0

Ми у соцмережах:

Генерал Присяжнюк хоче керувати п`ять років

Валерій Присяжнюк керує поліцією Рівненщини трохи більше ста днів. Проте уже шепочуться, що працювати начальником ГУ Нацполіції йому лишилося недовго. Кажуть, свою людину на цю посаду хоче поставити генпрокурор Юрій Луценко, який, приїздивши кілька тижнів тому в Рівне, публічно розкритикував роботу рівненської поліції. Генерал Присяжнюк, який погодився дати нам інтерв'ю, чутки заперечує.

Говорити можуть різне, але це лише слова, — заявив п.Присяжнюк. Мене призначав Арсен Аваков, тому вирішувати щодо мене будуть не політики, а міністр МВС. Скажу, що я до останнього ніколи не чекаю, а сам ухвалюю рішення, як та що мені робити. Було б добре, якби керівники обласних управлінь могли працювати на своїх посадах п'ять років, як це передбачено в їхніх контрактах. Тоді не залежали б від «Свободи», БПП, радикалів чи інших політичних сил.
 
— Генпрокурор Юрій Луценко перед усіма вас «відчитав». Мовляв, ваші підопічні на папері занижують рівень злочинності.
Він говорив не про мене, адже озвучена статистика стосується 2016 року, а я очолюю поліцію Рівненщини з 27 грудня. Це перекручування деяких питань. Не буду коментувати закиди, що Юрій Луценко на моєму місці хоче бачити свою людину. Але скажу, що він керує Генпрокуратурою. Тоді, коли він це говорив, відбувалося представлення не начальника поліції Рівненщини, а обласного прокурора.
— То найближчим часом на пенсію не збираєтеся?
Я завжди працюю з колективом, який мене розуміє та хоче щось змінити. Півроку керівник вивчає свій колектив та налагоджує безперебійну роботу. Зараз на Рівненщині в кадровому складі Національної поліції уже є багато моїх однодумців. Але як тільки відчуватиму себе некомфортно, піду відпочивати. На пенсії я уже був чотири роки. Там немає нічого страшного. Як кандидат юридичних наук, роботу собі знайду на ті гроші, які я зараз отримую на своїй посаді.

— За чотири місяці, що ви очолюєте поліцію області, не було чути про якісь ваші успіхи на посаді.
З мого боку є щоденна клопітка робота. Головним для мене є стримування зростання злочинності в області. І робити це важко, адже поліція в Україні відчуває брак фінансування. А порівнювати мені є з чим, адже з 2008 року по березень 2010-го я керував поліцією Житомирщини. Автопарк був тоді ще не настільки застарілий, приміщення у кращому стані. А на сьогодні в Острозі міський відділ поліції весь у тріщинах, у Гощі поліцейські працюють в незадовільних умовах.

— Нещодавно голова Національної поліції України Сергій Князєв говорив, що патронів залишилося до травня, а нафтопродуктів до липня. Наскільки зараз критична ситуація на Рівненщині?
Те, що закладено у бюджеті, ми отримаємо, але усі розуміють реальний стан справ. Сергій Князєв знає, про що говорить. Не буду вдаватися у деталі, щоб криміналітет не розправив крила, але поділюсь, що новою формою забезпечено лише 60?% особового складу. Ми її видали лише тим, хто безпосередньо контактує з людьми. Всі інші ходять у старій, міліцейській. Поліцію завжди фінансували за залишковим принципом, адже є ще прокуратура та СБУ. Їм потрібно приблизно два мільярди гривень, а нам — 20 мільярдів. Звичайно, спочатку їм виділять кошти, а потім уже нам. Але зарплати у нас більш-менш нормальні. 90-95?% людей, які працюють у поліції Рівненщини, ними задоволені.

— У Рівному за рік двічі стріляли з гранатомета, кілька разів кидали гранати на приватні подвір'я. Когось притягнули до відповідальності?
— Провадження щодо обстрілу з гранатомета управління патрульної поліції Рівного перекваліфіковано на терористичний акт, тому ми передали його до УСБУ. Щодо гранат, то ми серйозно працюємо над справами. До речі, мені відомо, що торік було близько десяти випадків кидання гранат, про які постраждалі не повідомляли правоохоронців.

— А вже відомо, хто підпалив електромобіль першого заступника голови Рівненської ОДА Юрія Приварського?
Ніхто не може стверджувати, що це був саме підпал. Ні наша слідчо-оперативна група, ні пожежники. Якихось очевидних слідів підпалу немає. Зараз проводять відповідні експертизи, тоді уже можна щось сказати.

— Чому затягується екстрадиція дружини-вбивці відомого рівненського перукаря Сергія Літвінова?
Її затримали в Єгипті, коли вона звернулася до нашого консульства. Ми звернулися до Інтерполу та встановили, де вона перебуває. Екстрадицією ж займається прокуратура. Процес складний, адже потрібно отримати рішення з іншої сторони. У Єгипті мають визначитись, чи видадуть вони її нам та коли це відбудеться. Остаточного результату ще немає.

— Судячи навіть з ваших слів, рівень злочинності в області постійно зростає.
Потрібна більша присутність поліції. Це не означає, що на кожному перехресті має стояти наш працівник. Адже давно в усьому світі використовують нові сучасні камери відеоспостереження. І не дешеві, а такі, які розпізнають обличчя людини та номери автомобіля. Я домовився з міським головою Рівного Володимиром Хомком, він пообіцяв, що до травня з бюджету виділять близько 150 тисяч гривень на проектно-кошторисну документацію. А самих камер у місті має бути близько сорока. За попередніми оцінками, ми витратимо на них 2,5 млн. грн. Це лише перший етап, який дозволить перекрити відеоспостереженням усі перехрестя. Потім уже будуть вулиці, площі та приватний сектор. У Сарнах на камери також виділили 400 тисяч гривень, встановлюватимуть відеоспостереження і у Дубні, Гощі та Здолбунові.

— А де зберігатимете відео з цих камер?
На четвертому поверсі обласного управління зробимо «Ситуаційний центр». В одному приміщенні буде працювати чергова частина і диспетчери «102». Розмістимо на стінах монітори, і усе відео з відеокамер в області буде передаватися туди. Також попросимо у підприємців, які мають власні камери, щоб вони надали нам до них доступ. Обслуговуватиме усе близько 20 осіб. На облаштування приміщення та придбання додаткового обладнання будемо просити допомоги і в бізнесу, і в депутатів.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також