Генератори для багатоповерхівок у Рівному: чи потрібні?

2380 0

Ми у соцмережах:

Генератори для багатоповерхівок у Рівному: чи потрібні?

Міська рада хоче запропонувати ОСББ компенсувати з бюджету частину вартості генераторів для багатоповерхівок, стимулючи таким чином до їхньої закупівлі. На випадок знеструмлення. Як саме — депутати ще мають визначитися. Адже є два проєкти програми. В одному варіанті пропонують відшкодувати лише половину вартості електрогенератора, але не більше 30 тисяч гривень. А інший передбачає, що з бюджету громади оплатять до 95% вартості, але не більше 80 тис. грн.

Руслан Гудима, начальник міського департаменту інфраструктури і благоустрою, автор першої програми:

— Є бажання голів ОСББ та управлінських компаній щодо закупівлі таких генераторів. Це потрібно для того, щоб підтримати життєдіяльність будинку — ми брали до уваги середньостатистичні генератори від 3 до 6 кВт. Тобто люди зможуть зарядити телефони і павербанки, нагріти чайник до моменту, коли ми зможемо надати їм послугу з аварійними генераторами.

Середня ціна 5 кВт-них генераторів становить 60–65 тисяч гривень. Якщо помножити на 1262 багатоквартирних будинки, які в нас є, то вийде понад 80 мільйонів. За програмою планується повернення до 50% вартості, але не більше 30 тисяч гривень. До цієї програми можна залучити будинки з різними формами управління, навіть ті, де немає ОСББ. Звернення треба писати на наш департамент, додати підтверджуючі документи.

Олександра Коваленко, депутатка міськради, авторка другої програми:

— Передбачається, що компенсація для мешканців багатоквартирних будинків складатиме до 95%, але не більше 80 тисяч гривень. Чому саме така сума? Бо в проєкті є чітке розмежування: для будинків від двох поверхів можна закупляти генератори від 2 кВт, а для тих, які мають ІТП, ліфти або водяні насоси — від 5 кВт. На сьогодні закупити генератори не так просто... Ми проводили багато розмов з головами ОСББ. Так, повністю генератори не врятують, не обігріємося ними. Але це стимулює людей подбати про своє житло.

Галина Похильчук, голова Ради голів ОСББ Рівного:

— Ми говоримо саме про генератори потужністю 3–5 кВт. Бо якщо купувати потужні на 50–100 кВт, то ОСББ доведеться заодно ще й невеликий бензовоз придбати, бо 100-кВт-ний бере 35 літрів пального за годину! І навіть такий генератор все одно цілий будинок повністю електроенергією не забезпечить, адже на одну квартиру треба не менш ніж 3 кВт. Тому потреба в ньому відпадає. А от генератори на 3–5 кВт можна використати для індивідуального теплового пункту або для насосної для водопостачання.

Але купити генератори — це лише половина справи, будуть ще додаткові витрати. По-перше, де він стоятиме? Потрібно обов’язково думати про безпеку мешканців, адже це не просто гудіння, а ще й вихлопи: треба трубу вивести, робити дірку в несучій стіні або щоб вікно було поряд. А ще визначити людину, яка буде за ним наглядати і обслуговувати. Також потрібно придбати групу захисту, правильно підключити обладнання, періодично купувати пальне. Бо, наприклад, генератор на 3 кВт за годину споживає 1,2 л — значить, на 8 годин роботи треба 10 л пального. Також генератор не може працювати цілодобово, обов’язково треба робити перерви.

Я консультувалася у фахівців, була на форумі у Львові. Керівники ОСББ з деокупованих територій, в яких по кілька днів не було електрики, вважають: котельні міста повинні бути оснащені великими потужними генераторами у 100–300 кВт. Тобто якщо немає електроенергії добу — котельня працюватиме. Навіть якщо котельня не працює добу, будинку нічого не станеться. А от якщо живлення не буде понад 3 доби, тоді система замерзне.

Тому нині колеги обговорюють, зважують вартість, всі «за» і «проти». Масово поки ніхто не кинувся купляти генератори. З тих, кого знаємо, нещодавно придбало одне ОСББ — заплатили 60 тисяч гривень, але ще не підключали. Але це будинок, в якому є насоси, вони мають працювати, бо інакше не буде в них світла, води та опалення. Наприклад, в нашому будинку генератор уже є. Щоб ОСББ могло придбати генератор, потрібне рішення загальних зборів.

Що стосується намірів відшкодовувати купівлю за рахунок бюджету, то залишається ще питання довіри — а чи розрахується потім місто? Адже деяким рівненським ОСББ досі боргують кошти, які мали виплатити за програмою енергоефективності. Взагалі, це питання треба було порушувати ще в травні, а не зараз, коли от-от температура може впасти до –5.

Олена РАКС.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також