Генераторів у Рівному на всіх не вистачить

6294 0

Ми у соцмережах:

Генераторів у Рівному на всіх не вистачить

Минулого тижня мешканцям кількох будинків на проспекті Миру, вул. Кавказькій та Набережній довелося посидіти кілька годин без світла. Як виявилося, відключення 13 жовтня робили заради експерименту та навчань — щоб побачити, як швидко можна буде відновити живлення в разі аварій або обстрілу. Міський голова уже встиг похвалитися, що результатом задоволений.

Олександр Третяк, міський голова Рівного:

— Проводимо навчання, щоби розуміти алгоритм дій у разі знеструмлення. Уже провели кілька підключень на найбільших котельнях міста. Відпрацювали тестове підключення будинків в одному з мікрорайонів міста. Генератор потужністю 400 кВт підключили до підстанції мікрорайону і увімкнули світло в будинках. Результат перевершив наші очікування — понад тисячу рівнян завдяки генератору отримали електроенергію у свої помешкання. Потужності такого генератора вистачило б на підключення ще такої ж кількості помешкань. А ми побачили, що потрібно врахувати при подальших підключеннях. Тому в цю зиму і в цей опалювальний сезон входимо з великим оптимізмом. Робимо все, щоб бути готовими до будь-яких ситуацій.

Деталей щодо закупівлі містом генераторів і їхньої кількості поки не озвучують — пояснюють, щоб інформація не зіграла на руку ворогу. Та як додають у пресслужбі міської ради, генератори потрібні насамперед для забезпечення критичної інфраструктури, а не житлових будинків. Тож головам ОСББ та управлінським компаніям також треба подумати, що робитимуть під час знеструмлення.

Звісно, рівняни можуть купити генератори і самі, не чекаючи, коли їх приїдуть рятувати. Але ціни на таку техніку «кусаються». Найбюджетніші моделі потужністю 720 Вт — 1,3 кВт, що працюють на бензині, коштують від 8–12 тисяч гривень. А дизельний генератор потужністю 10 кВт, який може безперервно працювати 6 годин, обійдеться у 126 тис. грн.

Олена РАКС.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також