Гіпноз врятує від нещасливого кохання

3624 0

Ми у соцмережах:

Гіпноз врятує від нещасливого кохання

Гіпнотерапевти можуть вилікувати від багатьох хвороб. Але ніколи не дізнаються про найпотаємніші думки людини: у мозку високий ступінь самозахисту. Дотепер учені не можуть пояснити, що таке гіпнотичне навіювання — сон чи чаклунство?

Святі флюїди Протягом багатьох століть гіпноз був оточений завісою таємниці. Перші письмові згадки про нього трапляються в єгипетських папірусах. Виявляється, ще жреці Давнього Єгипту, Греції, Індії уміли викликати «святий сон», під час якого зцілювали людей від недуг. У середньовіччя до тих, хто намагався використовувати силу навіювання, ставилися без особливого трепету: оголошували чаклунами або відьмами й відправляли на багаття. Перші спроби серйозного вивчення гіпнозу пов’язані з ім’ям віденського лікаря Франца Месмера (1734-1815 рр.). Він вважав, що наш світ пронизаний невидимою рідиною — «магнетичним флюїдом», який володіє цілющою силою. Цей флюїд накопичується в особливо обдарованих людей (до них він відносив і себе) і може передаватися через дотик. Дослідник навіть сконструював спеціальний чан, в якому нібито накопичувалася ця чудотворна рідина. Потім лікар кришталевим жезлом «заряджав» її флюїдом, який по спеціальних трубочках переходив до хворих, котрі перебували у стані трансу. Месмер був на порозі відкриття наукового гіпнозу. Але незважаючи на те, що багато його пацієнтів одужували, учені оголосили його шарлатаном. У наступні століття виникли десятки теорій гіпнозу, жодна з яких так і не змогла пояснити, що це — сон чи чаклунство?

Захист від стресу — Природа гіпнозу дотепер у багатьох аспектах залишається загадкою, — каже кандидат медичних наук Григорій Вєтров. — Наукове дослідження цього феномена налічує лише близько двохсот років. І гіпотези, якими намагаються пояснити цей феномен, часто виявляються абсолютно протилежними. Наприклад, існує думка французького вченого Жана Шарко, що гіпноз є своєрідною істеричною реакцією. Є думка, що це спосіб антистресового захисту. Мені ж найбільш близька думка тих фахівців, які вважають, що гіпноз є позитивним, абсолютно природним станом психіки, таким же, як сон або діяльність. Більшість дослідників виділяють три стадії гіпнозу: легкий, середній і глибокий. На першій і другій стадіях, які зазвичай використовують з лікувальною метою, пацієнт пам’ятає усі відчуття. Глибокий використовується для науково-дослідницької діяльності й розвитку творчих здібностей. Численними експериментами встановлено, що під час «занурень» відбувається активізація правої півкулі головного мозку, яка відповідає за емоції й художню творчість. Іноді буває, що пацієнти гіпнотерапевтів відкривають у собі таланти, про які раніше й не підозрювали. Наприклад, відомий випадок, коли жінка-фізик, яка усе життя присвятила науці, під час сеансу гіпнозу відкрила в собі здібності до малювання, про які навіть не здогадувалася. Наш організм має безліч внутрішніх резервів. І саме під час гіпнозу відбувається гармонізація всіх процесів — і психічних, і фізіологічних, і людина зцілює себе сама, за рахунок власних можливостей.

Внутрішні резерви — З допомогою гіпнозу можна вилікувати більшість шкірних захворювань, хвороби серця, нирок, печінки, шлунка, неврози, депресії, стреси, — розповідає Вєтров. — Нещодавно ЗМІ повідомили, що в одній з американських клінік гіпнотерапевту вдалося продовжити життя хворим на рак на півтора року, а декількох і зовсім вилікувати від пухлини. І тут немає дива. Адже в кожній живій клітині організму закладено механізм самоочищення і саморегуляції. Трапляється, що цей механізм дає збій, і тоді гіпноз допомагає усунути цю перешкоду. Наш організм працює за принципом зворотного зв’язку. Під час гіпнозу йде сигнал у мозок, і слідом за зникненням болю відбуваються певні біохімічні зміни, які можуть сприяти розсмоктуванню пухлини. З допомогою гіпнозу можна вилікуватися навіть від ревнощів і нещасливого кохання. У житті нерідко відбувається так, що почуття одного з люблячих поступово згасають, у той час як другий продовжує кохати і страждати. Такий стан може тривати місяці, роки. Гіпноз допомагає таким пацієнтам зняти залежність від почуття, яке перетворилося у важкий тягар. — Таку ж руйнівну дію мають і ревнощі, — продовжує Вєтров. — Я знаю одну пару. Чоловік замучив дружину патологічними ревнощами, вважаючи, що вона зраджує йому з товаришем по службі. Його підозри були необґрунтовані. Однак ні на яке лікування упертюх не погоджувався, свято вірячи в те, що його голову прикрашають роги. Дружина погодилася на те, щоб з нею провели тверде кодування на будь-яку зраду. Після сеансу гіпнозу жінці показали фотографію уявного «коханця». Їй стало погано. Тільки це переконало чоловіка в тому, що більше дружина не буде ходити «наліво».

Оберіг від аварії Взагалі можливості гіпнозу надзвичайно широкі. Встановлено, що лише один сеанс гіпнотерапевта у водіїв знижує шанси потрапити в аварію, ученим дозволяє збільшити свої інтелектуальні можливості й інтуїцію в кілька разів, а спортсменам — різко знизити рівень тривоги перед змаганнями. — Нерідко буває так, що спортсмени на тренуванні показують чудові результати, встановлюють світові рекорди, а перед стартом «згорають», — розповідає Вєтров. — Зайві хвилювання за добу перед змаганнями спалюють їхні сили, і на старт вони виходять нездатними фізично показати гарний результат. А з допомогою гіпнозу можна зробити так, що ніякі відволікаючі фактори не будуть на них діяти, а ефективність тренувань зросте в кілька разів. Шкода тільки, що з допомогою «святого сну» не можна дізнатися таємниці людини. Якщо ви хочете щось зберегти в секреті, то можете не турбуватися: тут навіть найглибший гіпноз не допоможе. Мозок, як з’ясувалося, має дуже високий ступінь самозахисту.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також