Гіркіну та ще трьом росіянам дали довічне через збитий малайзійський літак над Україною

565 0

Ми у соцмережах:

Гіркіну та ще трьом росіянам дали довічне через збитий малайзійський літак над Україною

Суд у Нідерландах виніс вирок чотирьом обвинуваченим у справі про аварію рейсу MH17 авіакомпанії Malaysia Airlines у Донецькій області у 2014 році.

Трьох обвинувачених — громадян Росії Ігор Гіркін (Стрєлков), Сергій Дубинський і громадянин України Леонід Харченко — визнано винними і засуджено до довічного ув'язнення. «Медуза» уточнює, що вони мають виплатити компенсацію родичам загиблих у розмірі 16 мільйонів євро.

Четвертого, громадянина РФ Олега Пулатова, повністю виправдано.

У випадку з Пулатовим суд дійшов висновку, що звинуваченням не доведено, що той перебував на зв'язку з командою «Бука» і мав до запуску ракети безпосереднє відношення — хоч і безперечно знав про відповідні плани.

На засіданні 17 листопада суд оголосив, що у 2014 році самопроголошена ДНР перебувала під контролем Росії та отримувала з Росії зброю. Суд встановив, що Росія вела бойові дії на Донбасі та координувала дії ДНР.

За версією прокуратури, Гіркін запросив поставку «Бука» з Росії, Дубинський відповідав за його транспортування, Пулатов і Харченко на місці допомагали доставити установку наміченим маршрутом і після знищення літака повернутися до Росії. Таким чином, усі четверо, вважало звинувачення, «спільно керували планом знищення літака», хоча ніхто з них не брав участі безпосередньо у пуску ракети. Слухання розпочалося у 2020 році.

Слідство перед початком процесу вела Об'єднана міжнародна група, до якої входили представники Австралії, Бельгії, Малайзії, Нідерландів та України.

Фахівці дійшли висновку, що літак був збитий із зенітно-ракетного комплексу «Бук», що належить 53-й бригаді ППО російських збройних сил, що базується у Курську. Бук прибув на територію самопроголошеної ДНР в ніч перед катастрофою літака і незабаром після пуску ракети був відправлений назад. Ракету було запущено з району села Первомайське, яке знаходилося під контролем ДНР.

Нагадаємо, що «Boeing 777» виконував рейс з Амстердама в Куала-Лумпур. На його борту було 298 людей, всі вони загинули.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також