«Голос» та «Батьківщина» не проходять до міськради Рівного — соціологи

3716 0

Ми у соцмережах:

«Голос» та «Батьківщина» не проходять до міськради Рівного — соціологи

Із 12 по 14 вересня у Рівному проводили соціологічне дослідження фахівці столичного центру «Імідж-контроль». Наразі вони стежать за тим, як місцеве самоврядування впливає на політичну ситуацію в країні. Яскравим прикладом є діяльність міського голови Києва Віталія Кличка або міського голови Львова Андрія Садового. Щодо Рівного, то тут опозиційний до міського голови рух «Рівне Разом» переманив виборців «Батьківщини», «Свободи», «Голосу» та «ЄС». Склалася ситуація, коли вперше за 15 років партія Юлії Тимошенко може не отримати жодного депутата у Рівненській міській раді.

У кожного району — свої проблеми

Соціологи розбили своє дослідження на два етапи. Перший мав на меті зрозуміти, які проблеми найбільше тривожать мешканців мікрорайонів Рівного. Безпосередньо на вулицях міста було опитано 2482 особи. Приблизно по 400 осіб на кожен із шести виборчих округів у Рівному.

Зокрема, левова частка людей відповіла, що наступна рівненська влада першочергово має зайнятися покращенням надання медичних послуг та створенням робочих місць. На другому плані людей хвилює боротьба з корупцією, соціальний захист, боротьба з наркоманією і алкоголізмом та очищення Басового Кута й річки Устя.

Нас спочатку здивувало, що проблемою №1 в Рівному є надання медичних послуг, — розповідає аналітик дослідницького центру «Імідж-Контроль» Олександр Ляпкало. — Особливо це стосується людей старшого віку та мікрорайону «Ювілейний». Однак потім ми зрозуміли, що коронавірус вніс свої корективи. Лише на 2% від медичних послуг відстає проблема створення робочих місць. Вона теж найбільше тривожить мешканців мікрорайону «Ювілейний». Це можна пояснити тим, що там живе багато працівників «Рівнеазоту», а у цього підприємства є певні проблеми. Погане освітлення та безпека найбільше непокоять жителів центральної частини Рівного та Ювілейного. Очищення озера Басів Кут та річки Устя найбільше турбує мешканців району пивзаводу, Боярки, Басового Кута і селища Квасилів. Місцева проблематика, яка стосується поганих тротуарів, доступності дитсадків і шкіл, хороших доріг усюди болить людям, проте не так сильно.

Місцева партія трощить рейтинги інших

Якби вибори до Рівненської міськради відбулися вже найближчої неділі, то найбільшу підтримку отримала б партія чинного Президента «Слуга народу» — 22,4% та «Рівне Разом» — 22,1%. Ще практично кожен десятий проголосував би за партію «За майбутнє» — 10,3%. На межі подолання 5% бар’єр знаходиться «Європейська Солідарність» та «Свобода», за які б віддали свої голоси 6,9% та 6% відповідно.

Втім, варто не забувати про наявність статистичної похибки опитування, яка становить на рівні 2%, а отже, й існуючий ризик цих партій не потрапити до міськради Рівного. Але при подоланні прохідного бар’єру партію Петра Порошенка у Рівному чекає гучна поразка — політична сила може отримати всього 4 мандати в новій міській раді. Зараз «ЄС» має у міській раді 9 депутатів.

Останні десять років в Україні наростає вплив місцевих рухів, — розповідає директор дослідницького центру «Імідж-Контроль» Костянтин Малєєв. — Раніше люди з посади міського голови не виходили на загальнополітичну арену. За останні сім років ми уже побачили Віталія Кличка, Андрія Садового та Володимира Гройсмана. Зараз ми знаходимося десь на піку цієї тенденції. Тому тепер на місцевих виборах партія, яку очолює міський голова, забирає рейтинг у загальноукраїнських партій. Цікаво, що у Рівному чинний міський голова Володимир Хомко не балотуватиметься на черговий термін та не є настільки популярною людиною, щоб навколо нього зібрався сильний місцевий рух.

Однак вільне місце ніколи не буває порожнім. Опозиційний до міської влади рух «Рівне Разом» активно відбиває голоси у всеукраїнських партій. Це ще можна пояснити тим, що «Рівне Разом» першою почала рекламну кампанію, поки всеукраїнські партії зволікають. Але таких масштабів, щоб місцева партія брала аж 20%, не досягнути ніякою рекламою. Чітко видно, що приріст «Рівне Разом» йде за рахунок правоцентристських сил — «Голосу», «Батьківщини», «Свободи» та «ЄС».


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також