Голова взявся за Росію

1122 0

Ми у соцмережах:

Сергій Кондрачук

За рік Рівненська обласна рада ухвалює десятки різних звернень до керівництва держави, які готують окремі депутати чи політичні сили. Інколи у Києві на них реагують, проте здебільшого — ігнорують. Цього разу певний резонанс отримало звернення, яке підготував голова облдради представник «ЄС» Сергій Кондрачук. Обласна рада 45 голосами депутатів просить у президента Володимира Зеленського та Верховної Ради змінити офіційну назву Росії — на Московію.

Сергій Кондрачук, керівник Рівненської облради:

— Колись у Москві вигадали концепцію про єдність та кровний зв’язок нашого народу з північним сусідом. Ця концепція лягла в основу агресивної ідеології та окупації частини української території.

На мою думку, на 30-му році незалежності України треба перестати бути в полоні чужих лжетеорій. Росія почала шахраювати ще після Переяславської ради, а укріпила це шахраювання після нашої поразки під Полтавою 1709 року. Москва проголосила себе Росією і спадкоємницею усього культурного надбання Русі. Московити стали називали себе великоруським народом, а українців малоруським. І це продовжується понині. Тому й обласна рада просить у керівництва держави відновити історичну справедливість. На усіх рівнях замість назви Російська Федерація потрібно використовувати історичну назву Московія. Якщо хтось скаже, що Московія може не відповідати офіційній назві держави, то це можна спростувати офіційною назвою іншої держави — Федеративна Республіка Німеччина, але найбільш поширеною назвою цієї країни є Германія.

Коли я вносив це питання у порядок денний сесії, то чув сміх. Не секрет, що колись я працював на радіо, де вів історичну передачу. Тоді я розповідав, що 9 травня — це не перемога, а день пам’яті загиблих українців у Другій світовій війні, а георгіївська стрічка — імперський символ Росії. У той час всі чиновники 9 травня чіпляли собі на груди цю стрічку. Тоді через ці радіопередачі у мене були проблеми. Однак пройшло небагато часу й усі зрозуміли правду. Так буде й з цим зверненням.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також