Горбачов хоче, щоб депутатів-корупціонерів відкликали самі ж виборці

507 0

Ми у соцмережах:

Горбачов хоче, щоб депутатів-корупціонерів відкликали самі ж виборці

Узяв хабар чи маєш зв’язки з корупціонерами — складай повноваження, бо інакше Росію не перемогти, — вважає рівнянин Микола Горбачов. Нещодавно він подав міським чиновникам петицію, в якій вимагає боротися з корупцією, яку називає надкритичною проблемою України. При цьому хоче, щоб з його пропозицією міська рада офіційно звернулася до парламенту.

На думку автора звернення, треба негайно внести зміни у Виборчий кодекс України. А саме, Горбачов наполягає на «праві виборців самостійно, у будь-який час, відкликати свої голоси від обраних ними партій/депутатів/мерів/президента, які заплямували себе корупційними діями або зв’язками з корупціонерами, та складання ними своїх повноважень в разі втрати більшості голосів своїх виборців».

Галина Кульчинська, депутатка міської ради Рівного:

— Цей механізм у виборців уже є, просто не всі про нього знають. Є поняття імперативного мандата: коли можуть відкликати депутатів і позбавляти їх мандата ті політичні сили, які їх висували. У «Батьківщини» таких прецедентів вже є два по області. Скільки загалом таких випадків по Україні — не можу сказати. Але законодавство передбачає такий механізм. Виборці також можуть позбавляти депутатів мандатів, що передбачає останній закон про вибори. Для цього в законодавстві прописана відповідна процедура. Все починається зі збору підписів, які потім подаються у територіальну виборчу комісію. Автору петиції порадила б заглянути до цього закону і ретельно його прочитати, щоб знати свої права. Бо таке право існує, але я ще жодного разу не чула, щоб ним скористалися самі виборці.

Позбутися посади через незадоволених виборців теоретично може й міський голова, — принаймні так раніше було прописано у статті 79 Закону про місцеве самоврядування. Але і тут свої нюанси: кількість голосів, яку має зібрати ініціативна група виборців, має перевищувати кількість голосів, яка принесла голові ради перемогу на виборах. Якщо йдеться про голову обласного центру, то збір підписів мав би тривати 30 днів. Та й ініціювати таке можна не раніше як через рік з моменту набуття головою своїх повноважень.

Олена РАКС.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також