Городяни мріють про вілли

2305 0

Ми у соцмережах:

Городяни мріють про вілли

Якби у жителів Рівненщини був вибір, то переважна більшість хотіла б жити не у міських квартирах, а в заміських садибах. Під час соцопитування, проведеного Всеукраїнською організацією роботодавців у сфері будівництва, проектування та архітектури, вісім з десяти опитаних заявили, що мріють про власні будинки. Щоправда, здійснити цю мрію більшість поки або не спроможна, або не наважується. Хоча, стверджують фахівці, нині вартість квартири у центрі міста зрівнялася з вартістю заміського будинку.

Замість "панельки" — будинок за містом

Організація роботодавців у сфері будівництва, проектування та архітектури в найближчі декілька років прогнозує в Україні активний розвиток індивідуального будівництва і масове зведення недорогих котеджних будинків. Голова організації Дмитро Третьяков каже, що раніше мало хто міг дозволити собі купити будинок, але тепер квартира у центрі міста коштує стільки ж, як і невеликий будинок за містом. Чим більше місто і чим ближче до центру квартира — тим ця різниця більша. "У розвинених країнах жителі великих міст все частіше переїжджають жити за місто, купуючи там житло", — каже Дмитро Третьяков. — У Рівному також спостерігається тенденція до проживання за містом, — розповідає голова Рівненського регіонального відділення АФНУ, директор агенції нерухомості "Цитадель" Олександр Ляшук. - Крім того, що житло за містом дешевше, утримання міських квартир постійно дорожчає. У власному ж будинку немає такої статті витрат, як квартплата, опалення будинку обходиться значно дешевше, ніж в багатоповерхівці, а дехто має навіть власну свердловину, тобто безкоштовну воду. У нас була нещодавно клієнтка, яка продала у Рівному 3-кімнатну квартиру на горішньому поверсі у панельному будинку і придбала за ці гроші у селі Великий Житин поблизу Рівного цегляний 4-кімнатний будинок та автомобіль для своєї родини, в якій виховується двоє дітей. Сім'я від цього переселення задоволена, має ще й клаптик землі та фруктові дерева біля будинку. Та помітного відтоку мешканців з центру Рівного у приміські села поки немає.

Однокімнатні квартири дорожчають

Тим часом ціни на нерухомість у Рівному цього року суттєво не змінювалися, лише за останній місяць-два на вторинному ринку житла трохи подорожчали однокімнатні квартири. Якщо на початку року вартість "квадрата" такого житла становила в середньому 6500 гривень, то у листопаді — уже 7500 гривень. Відчутних змін у вартості дво— та трикімнатних помешкань протягом року не відбулося. Квадратний метр у 2-кімнатних квартирах нині коштує в середньому 6700 гривень, у 3-кімнатних — 6000 гривень. — Найбільший попит серед покупців, як завжди, на однокімнатні квартири, а їх на продаж виставлено мало, може, власники зволікають, бажаючи продати дорожче, — каже Олександр Ляшук. - Тож ціни поповзли вгору: донедавна 1-кімнатну квартиру можна було купити зо 25-26 тисяч доларів, а тепер дешевше, ніж за 30 тисяч і не знайдеш. Це стосується усіх однокімнатних помешкань, навіть у непрестижних панельних будинках.

Незавершене — дешевше, але є ризики

— За якою ціною продаються нові квартири? Наша агенція, приміром, уклала угоду на реалізацію квартир у завершеному і введеному в експлуатацію 5-поверховому будинку в Рівному, — продовжує п.Ляшук, — квартири тут продаються по 900 доларів (близько 7200 гривень) за квадратний метр, але без ризику. Відчутно дешевше продається незавершене будівництво, таке я б купувати не радив, бо на сьогодні це великий ризик. Значно нижча ціна має насторожити потенційного покупця, можливо, потім доведеться за щось доплачувати. Одна з найбільших компаній-забудовників Рівного — "Реноме-Євробуд" — має власний центр продажу квартир, через який реалізує житло у новозведених будинках. — Зараз продаємо квартири у 4-й черзі житлового комплексу "Гетьман Виговський" та в комплексі "Родинний" на вул. Коновальця, - розповідає ріелтор центру продажу квартир "Реноме-Євробуд" Лілія Музика-Бєлая. — Вільних квартир залишилося небагато. Найбільший попит — на 1— та 2-кімнатні квартири площею до 60 кв. м, у них ціна квадратного метра найвища. Відповідно, чим квартира більша, тим вартість кожного метра нижча. Якщо у нас ціна квадратного метра житла в середньому становить 6500 гривень, то у квартирах площею понад 100 кв. м — 5500 гривень. Але це не те житло, яке користується масовою популярністю — це великі дворівневі квартири, на які покупець знаходиться нечасто, їх у нас і небагато. При формуванні ціни ми враховуємо таке поняття, як коефіцієнт комфортності житла, він визначається залежно від місця розташування квартири, поверху, розміщення кімнат, скільки в них потрапляє сонця, чи близько ліфт від вхідних дверей тощо. Тобто не лише від площі залежить ціна. Фахівець каже, що починаючи з 2008 року перекупників, які беруть квартири, щоб перепродати дорожче, майже немає. Купують житло, каже, для власних потреб або як спосіб вкладення вільних коштів. Якщо зараз квартира й не потрібна, її здають в оренду до того часу, поки виростуть чи одружаться власні діти.

А ринок "завис" через оцінку

Уведена з 1 листопада обов'язкова оцінка нерухомості ліцензованим оцінювачем "підвісила" й без того неактивний ринок нерухомості. Поки що продати чи купити житло можуть лише ті, хто зробив його оцінку раніше, до 1 листопада, вона чинна протягом трьох місяців. — Навіть експертні установи, які раніше цим займалися, поки що не можуть нічого пояснити, — каже голова Рівненського регіонального відділення АФНУ, директор агенції нерухомості "Цитадель" Олександр Ляшук.- Жодна організація в Рівному ліцензію на проведення оцінки нерухомості не отримала, лише один рівненський оцінювач має право на оцінку земельних ділянок. Ринок нерухомості просто "завис". Усі в очікуванні чи якихось роз'яснень, чи конкретних кроків до вирішення проблеми.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також