Госпітальна рада – валютний фонд для обраних?

3325 0

Ми у соцмережах:

Госпітальна рада – валютний фонд для обраних?

У Рівному депутати міської ради лише з другої спроби змогли делегувати представників міста до госпітальної ради, що відповідатиме за реформування та фінансування медичних закладів Рівненського госпітального округу.

Кількість представників у госпітальній раді залежить від кількості мешканців району. Рівне мало би направити до госпітальної ради, відповідно до пропорційних розрахунків, шістьох своїх лобістів. Але оскільки вплив новоствореного органу на медицину шістьох районів надзвичайно великий, у госпітальну раду від Рівного хотіли потрапити усі: від активістів, до лікарів та чиновників. Боротьбу виграли політики, заздалегідь домовившись з медиками. Представники громадськості опинилися за бортом – хоч до госпітальної ради їх нібито й включили, проте їхню участь уже порівняли з «меблями» або ж «весільними генералами». Ще до сесії 15 червня медична комісія міськради, яку очолює начальник обласного управління охорони здоров'я, а заодно головний “свободівець” Рівного Юрій Осіпчук, сформувала список делегатів до госпітальної ради. Проте громадські організації почали вимагати, щоб до списку потрапили заступниця начальника охорони здоров'я Вікторія Покоєвчук та голова правління БО «Мережа 100 відсотків життя Рівне» Юрій Лазаревич. Оскільки усі місця уже були, так би мовити, зайняті, пропонували принаймні виключити зі списку Віктора Іськіва, а на його місце поставити Вікторію Покоєвчук. Через сварку за це рішення на червневій сесії провалили. Нагадаємо, що донедавна пані Пакоєвчук очолювала медицину Рівного, але з посади начальниці її посунули. Говорять, що це відбулося саме через “Свободу”, якій віддали медицину в обмін на цілковиту підтримку міського голови Рівного Володимира Хомка та його оточення. Питання госпітальної ради ще раз винесли на сесію 6 липня. Аби його знову не завалити, секретар міської ради Сергій Паладійчук зібрав у своєму кабінеті всіх голів фракцій, яким продемонстрував перелік кандидатів. У списку було десять прізвищ, під час обговорення виключили лише одне – головного лікаря обласної лікарні Івана Зими. Сергій Паладійчук Володимир Хомко

Сергій Паладійчук

На загал Сергій Паладійчук заявив, що його підтримали усі керівники фракцій і до госпітальної ради делегуватимуть від обласного центру не шістьох представників, а дев'ятьох. За його словами, з Рівним вчинили несправедливо, бо у місті проживає у рази більше мешканців, аніж у кожному з районів, які входять до Рівненського госпітального округу. Тому, зазначив п.Паладійчук, троє додаткових представників матимуть дорадчий голос. А це означає, що вони могтимуть щось рекомендувати госпітальній раді, проте прислухатися до їх думки для інших не буде обов'язком. Якщо бути чесним, то такі ж рекомендації зможе давати будь-хто, прийшовши на засідання госпітальної ради. До того ж, троє додаткових членів, а ними стали саме підтримувані громадськістю представники (Вікторія Покоєвчук, Юрій Лазаревич та висунутий воїнами АТО Юрій Поліщук), не прописані у жодному з положень та не матимуть жодних повноважень. Після заяви Паладійчука лідери фракції Радикальної партії Роман Стасюк та фракції “Громадський контроль” Святослав Стельмащук запевнили, що у домовленості не вступали, бо розуміють абсурдність такого варіанту.

Роман Стасюк

Роман Стасюк

До мікрофону пробилися й представники громадськості. Волонтерка та членкиня міськвиконкому Ніна Скиба говорила про фарс та обман і просила у депутатів не голосувати. У відповідь депутати обізвали її “панікеркою” і підтримали “варіант Паладійчука”. Аби зрозуміти мотиви депутатської більшості, варто всього-на-всього поглянути на список «обраних»:

- Юрій Осіпчук, начальник охорони здоров'я Рівненської ОДА, керівник “Свободи” у Рівному; - Галина Кульчинська, “гуманітарна» заступниця міського голови Рівного, керівниця “Батьківщини” у Рівному; - Віктор Іськів, начальник охорони здоров'я Рівного, якому, за чутками, “свободівці” випросили посаду; - Євген Кучерук, головний лікар Рівненської центральної міської лікарні; - Микола Надєйко, головний лікар Рівненської дитячої міської лікарні; - Сергій Сулімовський, головний лікар міського пологового будинку.

Такий список вигідний як політикам, так і керівництву головних медичних установ міста. Госпітальна рада Рівненського госпітального округу буде вирішувати питання, пов'язані з інфраструктурою, виділянням грошей на лікарні, вливатиме на призначення головних лікарів та здійснюватиме медичну реформу. Усі рішення госпітальної ради направлятимуть на затвердження сесій місцевих рад, але, як відомо, усе вирішується задовго до сесійних засідань, а тому втратити контроль над госпітальною радою, допустивши до неї людей не зі свого тісного кола, міські політики не могли. Сергій Паладійчук, секретар Рівненської міської ради: - Не потрібно концертуватися на прізвищах, які були проголосовані. Потрібно розуміти, що Рівному потрібні голоси активних людей у госпітальній раді. Тому в нас буде шість стовідсоткових делегатів та троє, які братимуть участь у роботі ради. Як юридично врегулювати питання, хай уже вирішують юристи. Володимир Хомко, міський голова Рівного: - Рішення є компромісним. Взагалі не ясно, чому за це питання ламалося стільки списів. Я добре знаю Вікторію Покоєвчук як спеціаліста та цілком їй довіряю. Юрій Лазаревич, голова правління БО «Мережа 100 відсотків життя Рівне» написав на своєї сторінці у Facebook: - Про госпітальну зраду...Пройшла доба, і я готовий цензурно прокоментувати вчорашній «базар» у міськраді. «Базар», після якого група «наперсточників» думає, що зробила свою справу, але це не так. Бо в результаті діяльності такої госпітальної ради страждатимуть всі, не лише виборці, постраждають і «наперсточники», і їх рідні й близькі, бо в лікарню ходять усі, а те, як формували під себе цей дорадчий орган, красномовно свідчить про те, чим він займатиметься. Не хочу і не збираюся брати участі у фарсі, легалізовувати аферу, бо для когось рівненська медицина – як приватний МВФ.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також