Грабник «облисів», бо зрізали віковічні дерева

928 0

Ми у соцмережах:

Грабник «облисів», бо зрізали віковічні дерева

У Рівному знову скандал через зрізані дерева. Цього разу за вказівкою чиновників попиляли понад десяток стовбурів на цвинтарі Грабник біля Свято-Покровського собору. Комунальники кажуть, що дерева аварійні й були скарги, що вони руйнують могили. Однак частина рівнян обурюються.

Галина Данильчук, краєзнавиця:

— Днями мені зателефонували місцеві старожили, розповіли, що на Грабнику зрізають старі дерева — люди були шоковані й мало не плакали, я приїхала туди. Звісно, комунальники кажуть, що мають необхідні дозволи. Але чи всі ці дерева там необхідно було зрізати, чи справді вони усі аварійні й небезпечні? Грабник — найстаріший цвинтар міста, але він ще дуже мало досліджений, навіть повного реєстру усіх могил немає. Я роками вивчаю його старовинну територію. І ці дерева також стали частиною кладовища, його історії. Є могила учениці Рівненської гімназії, де стовбур дерева зрісся з хрестом і щось у тому було особливе… А тепер все так попиляли, що Грабник без цих віковічних насаджень виглядає якимось обшарпаним, куцим. Залишили хіба ялини. Отак і на Дубенському кладовищі комунальники минулого року позбулися старих дерев, але виглядати краще воно від цього не стало.

Анна Гулько-Концемал, рівнянка:

Чиновники виправдовуються, що мешканці та священнослужителі скаржилися, що гілки старих дерев руйнують огорожі могил. Тож і дерева змушені були зрізати саме задля збереження поховань — бо були вони в аварійному стані. Наказ видав департамент інфраструктури та благоустрою, а виконали його працівники комунального підприємства «Спецкомбінат — ритуальна служба» — зрізали 14 дерев, частина яких буде використана на дрова.

Руслан Гудима, директор міського департаменту інфраструктури та благоустрою:

— Ці дерева на території кладовища визнано аварійними. Якщо не провести обрізку, вони могли зруйнувати не тільки огорожі, а й пам’ятники. Тому залучили до роботи арбориста — фахівця, який обрізає дерева шматками, для уникнення падіння та руйнування могил.

Олена РАКС.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також