Граната для прокурора — це теракт, для Берташа — хуліганство

2300 0

Ми у соцмережах:

Граната для прокурора — це теракт, для Берташа — хуліганство

Коли два місяці тому хтось кинув гранату в приміщення прокуратури області, міліція відкрила кримінальне провадження за статтею "Терористичний акт". Натомість вибухи аналогічних протипіхотних РГД-5, які пролунали позавчора у дворах будинків лідера "Опозиційного блоку" на Рівненщині Василя Берташа та його заступника Анатолія Юхименка, кваліфікувала як хуліганство. Чому так? Беручи до уваги попередню неспроможність правоохоронців розкрити подібні злочини, відповідь напрошується одна. Незатримані хулігани не такі страшні й не так псуватимуть статистику, як незатримані терористи.

Граната У дворі будинку Василя Берташа на вулиці Дачній, 38 граната вибухнула о 3.15 в ніч на вівторок. Її осколки розбили склопакет в одному вікні, пошкодили ворота в гараж, який під будинком, а також ворота з двору на вулицю. Через пігодини така ж граната вибухнула на подвір'ї будинку Анатолія Юхименка на вулиці Приходька, 13. В результаті — розбите вікно, пошкоджені вхідні двері в будинок та стіни. В обох випадких обійшлося без жертв, господарі осель та їхні рідні не постраждали, а в міліцію вони повідомили лише о восьмій ранку. Василь Берташ та Анатолій Юхименко одразу заявили, що в їхніх дворах вибухнули саме протипіхотні гранати, й пов'язали це зі своєю політичною діяльністю. Міліція ж з висновками поспішати не стала, а повідомила тільки те, що за фактами хуліганства відомості внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за частиною 4 статті 296 Кримінального кодексу, яка передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до семи років. А також, що слідчі призначили експертизи для визначення вибухових предметів.

Коментарі

будинок_Берташ_Дачна (2)
Будинок Василя Берташа
Василь Берташ: — Вибух у дворі мого будинку я пов'язую зі своєю політичною діяльністю. Хто це зробив, кому це вигідно — цілком зрозуміло. І те, що о 3.15 ночі граната полетіла у мій будинок, а вже о 3.45 ще й в будинок Анатолія Юхименка — це не випадковість, а цілком спланована акція... У будинку, окрім мене, були також мої дружина та син. Коли пролунав вибух, я вийшов на двір, подивився, що там робиться, але швидко повернувся й сказав їм, щоб не хвилювались, що це щось в когось із сусідів бахнуло. І в міліцію повідомив вже вранці... Виглядає на те, що на моє подвір'я кинули невеличку протипіхотну гранату. На моєму будинку встановлено камери зовнішнього спостереження, але, по-перше, я їх давно не включав, а по-друге, десь тиждень тому хтось повернув ці камери вбік так, що вони нікого б і не зафіксували. Отже, "готувались"... Жодних попередніх погроз ні від кого я не отримував. будинок_Юхименко_Приходька
Будинок Анатолія Юхименка
Анатолій Юхименко: — Я вважаю, що в Україні розпочався сезон полювання на відьом. Люди, які не мають ні совісті, ні елементарної моралі, починають здійснювати терор по відношенню до тих людей, які мають свою думку. До речі, гранати, а також "коктейлі Молотова" на Рівненщині регулярно кидають вже майже упродовж двох років, і в жодному випадку міліція злочин не розкрила. Нагадаємо про найгучніші з них. Пізнього вечора 29 січня 2014 року хтось кинув дві пляшки з легкозаймистою речовиною, чи з так званим коктейлем Молотова, у внутрішній двір прокуратури Рівненської області. Через місяць кілька таких самих пляшок полетіло у двір будинку Василя Берташа на вул. Дачній. У червні 2014-го три коктейлі Молотова закинули у двір приватного будинку тодішнього начальника УМВС області Миколи Щирука на вулиці Тихій. Того ж місяця такі ж "коктейлі" зловмисники закинули через вікна у приміщення відділення "Сбербанку Росії", що неподалік ринку на вулиці Соборній. У липні 2014-го вибухнула граната на балконі будинку родини Васильєвих у Клесові Сарненського району. У травні цього року хтось закинув коктейлі Молотова на подвір'я будинку на вулиці Боженова у Рівному, де мешкає бізнесмен Валерій Коротков. У ніч на 1 серпня невідомі в балаклавах закинули каністри з пальним, запалені смолоскипи та бойову гранату в двір будинку на вулиці Волинській у Рівному, де мешкає Олег Назарук, колишній заступник начальника УСБУ в Рівненській області та зять Анатолія Юхименка. В ніч на 4 вересня протипіхотна граната РГД-5 вибухнула перед входом у приміщення прокуратури області.
Володимир КРУШЕЛЬНИЦЬКИЙ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також