Граната від дубокрадів

1792 0

Ми у соцмережах:

Граната від дубокрадів

Знецінення бурштину, заради якого було знищено значну площу лісів у північних районах нашої області, залишило місцевих та приїжджих бандитів без звичного вже заробітку. Як наслідок, браконьєри у Березнівському районі переключилися на незаконне вирубування лісу. Аби робити це без зайвого клопоту, бандитам слід домовитися із лісівниками, які мають цей ліс охороняти. Судячи з останніх подій, переговори між двома зацікавленими сторонами проходять складно. Тому сторони намагаються «підсилити» свої аргументи. В тому числі і за допомогою зброї. Поки що лісівників «попереджають». Останній, з тих, кому передали «попередження», — лісничий Балашівського лісництва у Березнівському районі Юрій Гапон, у будинок якого кинули гранату.

Юрій ГапонЮрій Гапон, який також є депутатом Березнівської райради від Народної партії, живе у селі Яцьковичі. Гранату РГД-5 у вікно його будинку кинули близько півночі 12 травня. Вдома тоді нікого не було і зловмисники про це, скоріше за все, знали. Свідком злочину стала мати Юрія Гапона. Ось що він розповів:

— Ми були на весіллі у Рівному — одружував сина, свою п’яту дитину. Мати живе у літній кухні поряд з хатою. Вона почула якийсь хлопок, але коли вийшла на подвір’я, нічого не побачила. Сусіди також почули вибух, проте коли виглянули, помітили світло у нас вдома і подумали, що ми вже є. А засвітилося, мабуть, від того, що осколок влучив у вмикач. Що сталося, ми зрозуміли, коли повернулися додому близько першої ночі. Зайшли до кімнати старшого сина, щоб вимкнути світло — а там дірка у підлозі від гранати, всі меблі, ліжко в осколках… У цій кімнаті мій син живе з невісткою та маленькою дитиною. Добре, що вони залишилися у Рівному після весілля.

Юрій Гапон викликав поліцію. Сусіди не бачили винуватців, проте є сліди від транспорту та, попередньо, відома кількість зловмисників — принаймні селяни помітили, що втікали двоє чоловіків. Лісничий розповідає, що це вже четвертий напад на працівників його лісгоспу, і пов’язує це з вирубкою дубів:

— У 2016 році побили Толіка Крука, потім обстріляли будинки ще двох моїх лісівників, а тепер кинули гранату у мій будинок — пов’язую це тільки з професійною діяльністю. Погроз як таких мені не було. Як кого у лісі зловимо з місцевих, то вони починають погрожувати, що щось зроблять, але навряд чи це хтось із них. Думаю, це пов’язано з бандами, які крадуть дуби. Мабуть, ми їм перейшли дорогу. Поліція, на жаль, так і не притягнула до відповідальності ні тих, хто побив лісівника, ні тих, хто обстріляв хати.

Версії про дубокрадів дотримується і Олександр Галагуз, в.о. директора Березнівського держлісгоспу, якому підпорядковане Балашівське лісництво. Каже, що лісівники мають підозри, хто причетний до крадіжок дубів, і називає дубокрадів бандитами, проте прізвища називати не хоче. Мовляв, за «руку не зловили».

Правоохоронці відкрили кримінальне провадження за фактом замаху на вбивство, та поки що офіційних причин того, що сталося, не озвучують. А причиною нападу можуть бути не лише дуби. По-перше, у Березнівському лісгоспі — конфлікт між самими лісівниками (частина з них підтримує батька і сина Олексієвців, які керували лісгоспом і яких потіснив новий начальник обласного управління лісового господарства Віталій Сухович). По-друге, не виключений і бурштиновий конфлікт, бо хоч березнівці й не так масово видобувають бурштин, як жителі більш північних районів, проте поклади його в районі є.

До слова, до кримінальної відповідальності за незаконний видобуток бурштину не було притягнуто жодного лісівника, зазначає начальник обласного управління лісового господарства Віталій Сухович. Натомість за незаконну вирубку лісу працівників лісгоспів карали. Лише з початку цього року було звільнено чотирьох осіб, а притягнуто до відповідальності — 21. Віталій Сухович зазначає, що не всі покарані лісівники безпосередньо самі крали ліс, більшість просто нічого не зробили, аби його не крали інші. А крадуть, за словами п. Суховича, переважно місцеві селяни. Втім, за його словами, в області діє і кілька банд, які вирізують дуби і везуть їх на переробку в Костопільський район або на сусідню Волинь.

А як і у випадку з незаконним видобутком бурштину кілька років тому, коли державні бурштинові підприємства банкрутували, поки незаконно видобутий бурштин на мільйони доларів вивозили до Китаю, сьогодні продовжує активно працювати чорний ринок деревини. У той же час лісівники нарікають, що не можуть отримати прибутки на офіційному ринку. Віталій Сухович на прес-конференції минулого тижня зазначив, що із забороною експортувати необроблену деревину за кордон, в тому числі й дрова, ціна на продукцію лісгоспів впала. Окрім того, є проблема з реалізацією дров.

— Тепер ми змушені самі шукати покупців на сировину, — зазначив п.Сухович. — Місцеві підприємства не викуповують усю нашу продукцію, залишається, зокрема, дуже багато дров. Наприклад, «Українські лісопильні» у нас майже не купують, хоча ми на них розраховували. Кажуть, що ринок ЄС перенасичений продукцією з дешевшої білоруської деревини, а тому вони не можуть конкурувати з українською сировиною. А у Білорусі лісову галузь підтримують з державного бюджету. У нас же лісгоспи заробляють самі на себе, а у нинішній ціні, яку ми пропонуємо споживачам, вже навіть не закладено заробітку для нас.

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також