Гранітний, якого звинувачують у держзраді, подав до суду позов на СІЗО

1564 0

Ми у соцмережах:

Гранітний, якого звинувачують у держзраді,  подав до суду позов на СІЗО

Відсудити понад 900 тисяч гривень моральної компенсації за те, що перебував у карцері Рівненського слідчого ізолятора, хоче обвинувачений у держзраді Ярослав Гранітний. Туди його на 10 діб помістила адміністрація установи у жовтні минулого року. :

Про сам позов Суспільне довідалось із реєстру судових рішень.

Ярослав Гранітний підтвердив, що такий позов справді подав і в Рівненському окружному адміністративному суді він спробує стягнути моральну шкоду в розмірі 901 тисячі 368 гривень. Він просить суд визнати протиправними дії адміністрації та скасувати постанову про поміщення його на 10 діб в карцер.

Суспільне поцікавилось у Ярослава Гранітного, чому саме таку суму компенсації він просить.

– Це взагалі розрахунок Валентина (В.Дупак – адвокат Гранітного,-ред.). Я хотів 666 тисяч 66 копійок. В мене такий серійний номер був на карабіні — 006660, який забрали "есбеушники". Але Валентин порахував по-своєму. То що ж я буду сперечатись зі своїм адвокатом, якщо адвокат хоче краще. У чому суть: поміщення в карцер – це така історія, де вони "лоханулися". Вони віддали відео з нагрудної камери Валентину, плюс в Валентина є відео самої карцерної комісії. По цих відео видно, що ці люди чинять незаконні дії в СІЗО і вони це роблять регулярно і постійно. І це єдиний випадок, коли можна довести і є стільки фактів, – розповідає Гранітний.

Адвокат обвинуваченого Валентин Дупак каже, що за позовом його підзахисного судове засідання досі не відбулось.

– Переносили кілька разів. Розмір моральної шкоди визначали за формулою Ерделевського. Все – через поміщення в карцер, при мені це було тричі, а ще крім того близько десяти разів. Йому не надають медичну допомогу, приходять самі працівники установи – а вони ж не фельдшери. У нього проблеми зі шлунком, він стукає у двері, а це трактують як протиправні дії. Вже як він був стукав, розбив скло й порізав руку, самі працівники СІЗО це показували – тоді вони викликали на місце лікарів, коментує адвокат.

Начальник Рівненського СІЗО Юрій Ткачук повідомив Суспільному:

– Ну, Ярослав Гранітний – він багато що хоче і багато що говорить, але є факти і все. Ми подали відзив на позов (непогодження з вимогами позивача,-ред.) і остаточне рішення буде за судом. Наша позиція однозначна – дії адміністрації є правомірні. Адвокат багато що говорить і воно до карцеру абсолютно не має ніякого відношення, це раз. А всі звернення, скарги, які надсилав пан Гранітний, всі були надіслані за належністю. Він багато куди писав: то в прокуратуру, то в генеральну, то уповноваженому. По всіх його зверненнях проводилась перевірка. Ті факти, які він викладав, були надуманими і в результаті цієї перевірки вони не підтвердились. Ну а він там собі говорить це все, пояснює керівник ізолятора.

Ярослава Гранітного підозрюють в організації пікетів під стінами Рівненської обласної державної адміністрації у 2017 році. За версією слідства, ці акції нібито закликали до створення Рівненської народної республіки та буцімто фінансувалися із Російської Федерації. Гранітному інкримінують державну зраду та посягання на територіальну цілісність України. Затримали його у травні 2017-го року, майже до лютого 2020-го він сидів у СІЗО. Справу про його обвинувачення розглядає Рівненський міський суд. Нині Гранітний перебуває під цілодобовим домашнім арештом з зобов’язанням носити електронний браслет.

Авторка: Ольга Татаренко. 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також