Як Гранітного випустили з СІЗО

1907 0

Ми у соцмережах:

Як Гранітного випустили з СІЗО

Майже три роки тому наші пильні правоохоронці вгледіли у діях рівнянина Ярослава Гранітного ознаки сепаратизму. Цей сепаратизм Гранітний, який у першій частині свого життя мав прізвище Петрушин, нібито проявив під час малочисельної акції під стінами обласної держадміністрації. Ярослава заарештували, після чого він майже три роки провів у камері СІЗО без суду. Тепер його відпустили під домашній арешт, так і не пояснивши, за що тримали так довго за гратами.

Загалом Ярослав Гранітний провів у слідчому ізоляторі два роки і вісім місяців. За весь цей час Рівненський міський суд так і не розпочав розглядати справу про зраду й сепаратизм по суті, бо підозрюваний в умовах ізолятора не міг з нею ознайомитися. Щораз, коли суд збирався, аби продовжити Гранітному термін тримання під вартою на наступних два місяці, в суд приходила група його підтримки, вимагаючи звільнення підозрюваного. Одного разу навіть довелося викликати поліцію. 28 січня прихильники Ярослава теж прийшли до суду, привітавши його кожен особисто, коли той виходив зі скляного загородження у залі суду. Та ж сама колегія суддів, яка була й раніше, цього разу постановила випустити його з СІЗО без внесення застави під цілодобовий домашній арешт.

— Прокуратура, як і раніше, була проти звільнення з-під варти мого підзахисного, — коментує адвокат Валентин Дупак. — Але нічого нового по суті представник прокуратури не сказав. Я ж навів перелік доказів невинуватості Гранітного, що слідство допустило великі помилки, що у справі є якісь незрозумілі свідки тощо. Судді були проти звільнення, але мені вдалося переконати їх в тому, що справу по суті не почнуть розглядати ще невідомо скільки. З 22 томів на 160 сторінок кожен Ярослав Гранітний прочитав лише 88 сторінок, тобто навіть з першим томом до кінця не ознайомився.

Ярослав Гранітний

Перебуваючи під домашнім арештом, Гранітний носитиме електронний браслет. Тепер вони з адвокатом звернуться до суду з проханням дозволити ознайомлюватися з матеріалами справи у прокуратурі, куди підозрюваний має прибути разом з адвокатом. Валентин Дупак каже, що на ознайомлення потрібно не менш ніж півроку, бо адвокату потрібно робити виписки, аби побудувати тактику захисту. Кожні півроку суд переглядатиме умови перебування підозрюваного, тож теоретично Гранітний може знову опинитися за гратами.

Удома в Ярослава — мама-пенсіонерка й житло, що потребує ремонту. 190 тисяч гривень застави, які суд призначав раніше за звільнення, мама оплатити не могла, на заклик Гранітного в соцмережах зібрати цю суму також не вдалося. Зі слів адвоката, зараз його підзахисний має адаптуватися до життя на волі, бо час, проведений в СІЗО, де Гранітного неодноразово закривали в карцер, негативно вплинув на його психологічний стан. Але вдома, каже, й стіни лікують.

Нагадаємо, у травні 2017 року біля будівлі Рівненської облдержадміністрації відбулася акція, учасники якої вимагали легалізувати видобуток бурштину. Організатором акції був нібито Ярослав Гранітний і, як потім розповідали свідки, він за її організацію нібито отримав від «замовників з Росії» чотири тисячі доларів. Гранітний усі звинувачення відкидає, звинувачуючи обласне управління СБУ та прокуратуру у фальсифікації справи проти нього. Юрія Клейноса, якого затримали разом з Гранітним і також звинуватили у сепаратизмі та державній зраді, у листопаді минулого року звільнили з-під варти під домашній арешт після того, як його родина внесла 190 тисяч гривень застави.

Приблизно у той самий час, наприкінці жовтня 2019-го, Європейський суд з прав людини визнав порушення з боку України у справі Нелі Штепи, колишнього міського голови Слов’янська, яку теж звинувачували в сепаратизмі. Штепа поскаржилася, що її попереднє ув’язнення було тривалим та невиправданим, а кримінальне провадження проти неї було необґрунтовано тривалим. У результаті суд постановив, що Україна має виплатити Штепі 2600 євро моральної компенсації і 1000 євро — як компенсацію судових витрат. Чи звертатиметься до Європейського суду Ярослав Гранітний — поки що невідомо.

Світлана Федас.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також