Гречка на Рівненщині дешевшає, яйця дорожчають

2953 0

Ми у соцмережах:

Гречка на Рівненщині дешевшає, яйця дорожчають

На рівненських ринках помітно подорожчали курячі яйця. Якщо влітку десяток можна було придбати ще за 25–30 гривень, то нині ціни стартують від 50 грн, домашні — ще дорожчі. Зате покупців тішить, що гречка починає потрохи дешевшати, хоч і не набагато. Ще у липні рівняни платили рекордні 100 гривень за кіло гречаної крупи, а тепер гречку свіжого врожаю можна знайти уже по 70–80 гривень за кілограм, в деяких магазинах та на базарі навіть по 60–62 грн. Чому так сталося і чого очікувати від цін у подальшому?

Андрій Кузьмич, голова обласної Асоціації фермерів та приватних землевласників:

— Гречка справді дешевшає, що добре для покупця. Цього року маємо рекордні посіви гречки і урожай доволі непоганий. Формуються навіть стратегічні запаси гречки, такого не було ніколи. Наразі на Рівненщині вона ще не уся зібрана, хтось встиг до дощів зібрати, хтось — ні. Її ж ще треба підсушити, просіяти, підшліфувати, обсмажити, запакувати. Фермери здають її переробникам по 30–35 гривень за кілограм, а ті вже ставлять свою націнку відповідно до своїх витрат. Якби люди брали гречку напряму у фермерів, це було б набагато дешевше, ніж у магазині. Тенденція така, що ціна на цю крупу може ще знизитися. Але ближче до весни гречка може знову подорожчати.

Яйця дорожчають, бо це сезонна тенденція — це відбувається кожного року о цій порі. Бо домашня курка якраз входить в линьку, гірше несеться. Промислове яйце теж дорожчає, бо більше затрачається енергоресурсів, ростуть в ціні корми. Ціна на яйце залежить від категорії — від жовтка, від маси та іншого. Прогнози на наступні місяці тут робити важко, але восени цей продукт завжди дорожчає.

Олена РАКС.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також