Грип, коронавірус та правець - МОЗ порадило, від чого треба вакцинуватися вагітним

1356 0

Ми у соцмережах:

Грип, коронавірус та правець - МОЗ порадило, від чого треба вакцинуватися вагітним

Щоб вберегти своє здоров'я та здоров'я свого малюка, краще заздалегідь зробити щеплення, - радять медики. Але вакцини обов'язково мають бути інактивованими.

Міністерство охорони здоров'я України зібрало інформацію, від яких хвороб варто вакцинуватися майбутнім мамам. Адже вагітні мають підвищений ризик тяжкого перебігу, госпіталізації та навіть смерті внаслідок грипу - саме тому їм рекомендують щепитися, так само як і жінкам, які тільки планують вагітність. 

Небезпеку становлять також дифтерія та правець. А якщо останню дозу вакцини, що містить компонент правця, було отримано понад 10 років тому - краще зробити повторне щеплення під час вагітності. "Це забезпечить імунітет до правця у матері та захистить як мати, так і дитину", - пояснюють фахівці МОЗу.

Не варто забувати й про COVID-19. Вагітні мають на 70% вищий ризик померти внаслідок ковіду, хвороба може стати причиною передчасних пологів, а новонароджений може потрапити в реанімацію. Вакцинація на будь-якому терміні вагітності не зашкодить ні жінці, ні ембріону. Для щеплення в Україні використовуються мРНК-вакцини, це Comirnaty/Pfizer.

Але є випадок, коли вагітній може знадобитися екстрена вакцинація - якщо вкусила собака або інша тварина і невідомо, чи має остання щеплення від сказу. Адже смертність від сказу становить 100%.

Вагітні, які отримали травму з пошкодженням шкіри або слизових оболонок і не були раніше щеплені проти правця, підлягають обов'язковому щепленню за життєвими показами.

 

 

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також