Грип «не спить»

3003 0

Ми у соцмережах:

Грип «не спить»

Захворюваність на ГРЗ торік у нашій області знизилась майже на 16%, а на грип — у 12 разів. І хоч за останній тиждень ми не набагато наблизились до епідемічного порогу (всього на 33%), однак медики прогнозують: епідемія грипу та ГРЗ наближається.

Боїшся грипу — роби масаж
Основним і найбільш ефективним засобом профілактики грипу, за словами завідувача епідеміологічного відділу обласної санепідемстанції Анатолія Рєзнікова, є вакцинація. Її рекомендують проводити, всупереч попереднім настановам медиків, навіть зараз, у передепідемічний період і під час епідемії. Попередня консультація лікаря і введення вакцини в умовах поліклініки забезпечить її позитивні наслідки. Щоправда, існує кілька «але»: по-перше, не можна щеплювати від грипу людей, в яких є алергія на курячий білок, по-друге, не кожен може собі дозволити викласти 34-38 грн. за вакцину. Тож їм медики рекомендують застосовувати неспецифічну профілактику, спрямовану на зміцнення загальної опірності організму хворобам. До таких заходів профілактики відноситься вживання вітамінів, свіжих овочів, фруктів, часнику, цибулі, проведення загартування, масажу і самомасажу. Щоб бути у «всеозброєнні» при зустрічі з грипом, п.Рєзніков рекомендує також бізнесменам подбати про щеплення від хвороби своїх працівників, наводячи позитивний приклад вирішення цієї проблеми на Зорянському склозаводі, де щорічно проводять вакцинацію усіх працюючих. Населенню ж він радить уже зараз зробити запаси протигрипозних засобів.
Аспірин — ліки не дитячі
Найбільше грип вражає дітей. Причому, як розповіла обласний дитячий інфекціоніст Зінаїда Юрчишина, у них він проявляється специфічно: може бути як з високою температурою, так і без неї, викликати млявість, зниження апетиту і навіть судоми, в той час як у дорослих він швидше «вилізе» на поверхню кашлем, головним болем, дертям у горлі. Існують інші суто «дитячі» симптоми грипу. Це так званий кишковий синдром, який проявляється блювотою, проносом, болями у животі. Лікувати дітей із грипом п.Юрчишина радить лише після консультації лікаря. Причому, застерігає вона, не варто починати лікування із жарознижувальних засобів. Адже підвищення температури є свідченням того, що організм самостійно бореться з хворобою. Тому в перші дні захворювання збивати температуру в дітей до року, яка не перевищує 38 градусів, а в решти — 39 градусів, не варто. Особлива увага — медичним препаратам. Традиційний аспірин, за словами п.Юрчишиної, не можна давати дітям до 12 років, обмежити варто і вживання анальгіну. Найкраще ж для «боротьби» з високою температурою у дітей підходить парацетамол, панадол. Щоправда, для того, щоб вони були помічними, необхідно правильно підібрати дозу: у таблетованому вигляді вона повинна обмежуватись 10 мг на 1 кг маси тіла дитини, а в свічковому — збільшуватись утричі. Окрема мова про антибіотики. Виявляється, вони на віруси не діють. А оскільки грип — вірусна хвороба, то ефекту в боротьбі з ним вони не дають.
Ремантадин у кишені — перший захист від хвороби
Ще одна вразлива категорія щодо вірусу грипу — люди зі зниженим імунітетом і ті, які мають хронічні захворювання. Їм починати профілактику, за словами головного педіатра обласного управління охорони здоров’я Євгенії Ремовської, потрібно ще за місяць до початку передепідемічного періоду. Для тих же, хто хворіє ГРЗ і влітку, потрібно щоквартально проводити профілактичні заходи. Особливо це стосується дітей. Щоб запобігти початку захворювання, медики рекомендують їм уникати перевтоми, частіше бувати на свіжому повітрі, уникати в період поширення грипу та ГРЗ походів по магазинах і кінотеатрах, не засиджуватись біля комп’ютера та вживати імуностимулятори: імудон, настоянку ехінацеї, женьшеню тощо. Це планова профілактика грипу. А ось екстрену можна забезпечити, вживаючи арбідон, грипферон та ремантадин. Останній, за словами п.Ремовської, повинен бути в кишені кожного дорослого в передепідемічний період, щоб у момент появи перших симптомів хвороби таблетку вкинути в рот.
Температура більше п’яти днів — це вже не грип
Не такий страшний грип, як ускладнення від нього. Адже він може «вилитись» у пневмонію, міокардит, менінгіт, енцефаліт тощо. Тому так важливо дотримуватись усіх рекомендацій лікарів, витримувати в перші дні хвороби постільний режим. Особливо це стосується літніх людей, маленьких дітей та тих, у кого є хронічні захворювання. Одним з найперших симптомів ускладнень грипу, за словами головного терапевта управління охорони здоров’я Олени Качан, є висока температура, яка не спадає більше п’яти днів. У таких випадках обов’язково потрібно викликати лікаря і проводити лікування лише в умовах стаціонару.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також