Громадський бюджет: що рівняни пропонують зробити для міста

909 0

Ми у соцмережах:

Громадський бюджет: що рівняни пропонують зробити для міста

Цьогоріч рівняни подали рекордну кількість ідей, зареєструвавши 117 заявок на фінансування своїх проєктів з Громадського бюджету.

Найбільше подали освітніх проєктів, трохи менше — комунальних, спортивних і культурних. Загальна сума поданих проєктів — майже 64 мільйони гривень. В той час як Громадський бюджет — 10 мільйонів. Тож буде відбір і голосування.

До прикладу, заступниця голови Рівненської організації спілки письменників Валентина Люліч пропонує організувати в Рівному Всеукраїнський фестиваль сучасної української авторської пісні та співаної поезії:

— Ми пам’ятаємо популярність української співаної поезії ще на перших фестивалях, на кшталт «Червоної рути», де були Олександр Смик, Едуард Драч, Марія Бурмака. Вони й погодились підтримати ініціативу, зазначивши, що в умовах російсько-української війни потрібно приділяти увагу українському контенту.

Керівниця Школи спортивного танцю в Палаці дітей та молоді Ірина Романкевич теж запропонувала провести Всеукраїнський фестиваль, але з бальних танців. Ольга Жемчугова з міського Будинку культури подала проєкт міжнародного фестивалю народної хореографії.

Чимало проєктів стосуються і благоустрою міста. Громадський активіст Олександр Подвишенний запропонував облаштувати парки в місті тривожними кнопками для виклику поліції:

— Якось прогулюючись Маріїнським парком у Києві, побачив тривожну кнопку й подумав, що варто було б запропонувати таку ініціативу в Рівному. Зробив запит у КМДА на статистичну інформацію щодо кількості викликів через ці кнопки, дізнався статистику згвалтувань у Рівному, вартість конструкції з кнопкою і подав проєкт.

Роман Лабяк подав проєкт щодо благоустрою вздовж берега на Басовому Куті:

— Пропонується провести благоустрій території вздовж лівого берега Басівкутського водосховища, а саме: розчистити берег від чагарників, інвазивних рослин, сміття; вирівняти висоту ґрунту у потрібних місцях; прокласти екодоріжку довжиною 850 м та шириною 2,2 метра.

Цікавий проєкт — «Музей на колесах», який передбачає реставрацію найстарішого тролейбуса України. Його автор — Антон Бриних, вважає, що цей тролейбус вже історична цінність, адже саме він відкривав тролейбусний рух у Рівному 24 грудня 1974 року:

— Після реставрації тролейбус стане пересувним музейним пунктом: на змонтованих стендах можна буде демонструвати тематичні експонати, на екрані демонструвати фільми та проводити презентації. Тролейбус працюватиме на спеціально розробленому маршруті або на замовлення.

Цьогоріч до Громадського бюджету Рівненської ОТГ доєднався Квасилів. Староста Квасилова Віта Кисільова має намір замінити мережу вуличного освітлення:

— Фахівці «Міськсвітла» взяли на обслуговування мережі освітлення, але вони потребують комплексної заміни. За поганих погодних умов вуличне освітлення автоматично вибивають апарати захисту шаф керування, а оскільки там не ізольовані проводи, то часто трапляються замикання.

У Квасилові також планують облаштувати футбольне поле, сучасний спортивний майданчик біля Квасилівського НВК та простір для читання у шкільній бібліотеці.

Учасники конкурсу вже презентували свої проєкти, далі їх оцінюватимуть профільні управління. У серпні мають затвердити проєкти, які допустять до голосування.

Дарія БОРИСОВИЧ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також