Громадянин неіснуючої республіки забрів у Рівне

4731 0

Ми у соцмережах:

Громадянин неіснуючої республіки забрів у Рівне

На Рівненщині проживає понад три тисячі внутрішньо переміщених осіб. Усі вони покинули окупований Донбас і мають паспорти громадян України. Але у неділю на ринку кореспондентка «РВ» зустріла чоловіка, який сміливо продемонстрував свій «паспорт громадянина ДНР» і заявив, що він нещодавно звільнився з в’язниці, де відбував покарання. Ми поцікавилися в правоохоронців, якою буде їхня реакція, якщо вони зустрінуть людину з таким документом.

Наталка Воєвода, речниця патрульної поліції Рівного:

— Кодексом України про адміністративні правопорушення не передбачено ніякої відповідальності за наявність «паспорта ДНР». Проте при перевірці документів людина повинна мати законний в Україні документ, що посвідчує особу. Це паспорт громадянина України чи посвідчення водія. Якщо ж вона пред’являє «паспорт громадянина ДНР», то патрульні встановлюють її особу і викликають на місце працівників СБУ, очікують на їхній приїзд і передають їм такого громадянина.

Інна Іллючок, речниця управління СБУ в Рівненській області:

— Ми проводимо профілактичні бесіди з такими людьми, але наявність такого «паспорта» не є приводом для затримання. Ця людина потрапляє в наше поле зору і ми відстежуємо її дії. Інша справа, якщо особа, що пред’явила такий паспорт, є учасником незаконних збройних формувань. Списки таких осіб маємо, і маємо орієнтування на них. Тоді така особа підлягає затриманню.

Геннадій Нікіша, керівник ГО «Всеукраїнське об’єднання вимушено переміщених осіб «Україна — моя сім’я»:

— Внутрішньо переміщені особи побоялися б заводити такий паспорт. Бо це пряма дорога до «профілактичних бесід» в СБУ. Та й навіщо його оформляти? Для отримання пенсій і там, і тут? Дуже ризиковано. А для того, щоб відвідувати родичів на окупованих територіях українського паспорта поки що достатньо. Яким чином «громадянин ДНР» опинився в центрі Рівного та ще й не побоявся розмахувати ним перед журналістом — загадка. Очевидно, що він і справді відбував покарання, причому на окупованій території. Коли вийшов, йому оформили «паспорт громадянина ДНР». Бо іншого там не видають. Молоді, яка там проживає і яка досягає віку, коли оформляється документ, що посвідчує особу, нав’язують саме таке «громадянство». Інша справа, як він з таким паспортом перетнув КПП. Мабуть, тими ж стежками, якими шоколад «Рошен» потрапляє на окуповані території.

Дарина Гузенкова.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також