Бюджет Рівного: гроші є на зарплату, енергоносії та на стадіон

1402 0

Ми у соцмережах:

Бюджет Рівного: гроші є на зарплату, енергоносії та на стадіон

У 2008 році, коли Володимира Хомка обрали міським головою Рівного, бюджет міста становив 550 мільйонів гривень. На 2020 рік, тобто через 12 років, бюджет затвердили у сумі 2,187 мільярда гривень доходів і стільки ж — видатків. Сума суттєво зросла, але навряд чи місто стало жити учетверо краще. Адже тоді ціни та курс гривні були іншими.

Насправді бюджет 2020-го на 13% менший, ніж був у 2019 році, але цифра зменшилася лише тому, що державні субвенції на фінансування медичних закладів та виплату субсидій, які раніше надходили в бюджет міста й розподілялися на ці потреби, тепер будуть надходити безпосередньо лікарням та субсидіантам. У бюджеті міста доходи й видатки на медичні заклади передбачено лише на перший квартал наступного року.

— Бюджет-2020 не буде дефіцитним, — прокоментував міський голова Рівного Володимир Хомко. — Завдання бюджету — щоб дохідна частина була збалансована з витратною. Якщо він дефіцитний — це очевидний промах тих, хто його складав. Але й перевиконання — це промах, який означає, що ми щось не передбачили. На щастя, у нас грамотний начальник фінвідділу та група депутатів, які працюють з бюджетом. Так було усі 12 років, поки я є міським головою, жодного разу у нас не було проколів, бо ми завжди складаємо бюджет збалансовано.

По суті, в основному фінансовому плані Рівного затверджено лише так звані захищені статті — на зарплату працівникам бюджетних установ та оплату ними енергоносіїв, аби, як каже міський голова, місто могло спокійно розпочати рік. Цю частину депутати затвердили швидко, без сварок і тривалих дискусій. Найцікавіше, каже п.Хомко, буде при затвердженні капітальних видатків, можливо, наприкінці січня чи в лютому.

— В останні роки бюджет на наступний рік затверджують саме так, бо через ту шарпанину дуже важко задовольнити інтереси всіх, у результаті страждає основна частина бюджету, а з 1 січня треба платити зарплату, — продовжує міський голова. — А так ми маємо час на проведення переговорів. Капітальні видатки — це витрати на ремонти, на дороги, на дахи, на школи, на термомодернізацію багатоквартирних будинків та інше. На ці потреби маємо затвердити суму у близько 300 мільйонів гривень, ми її ще уточнимо.

Захищені статті — зарплата та енергоносії — ми задовольнили на 100%. Навіть завдяки зусиллям депутата Галини Кульчинської додали коштів дитсадкам, аби вихователі та інші працівники цих закладів отримували з наступного року доплату до зарплати у розмірі 500-600 гривень.

Сума у 60 мільйонів гривень на реконструкцію стадіону «Авангард» в міському бюджеті також уже затверджена, аби будівельники, які випереджають темп робіт, могли з 1 січня продовжувати працювати. Керівництво міста запевняє, що стадіон потрібен і що роботи будуть завершені. Декотрі депутати пропонували на сесії «відкусити» від стадіону кілька мільйонів на інші потреби, але жодна з цих пропозицій не набрала достатньо голосів.

Володимир Хомко каже, що дуже хотів би виконати свою обіцянку і вже наступного року відкрити дві центральні трибуни, спортзал та універсальне поле. Тоді можна буде проводити тренування і змагання, а тим часом завершувати бокові трибуни.

— Я б дуже хотів, щоб уже цього року цей комплекс був готовий, але не можу обіцяти, бо є обставини, які від мене не залежать, — каже Володимир Хомко. — Усі домовленості, обіцянки та меморандуми, укладені й досягнуті з міністрами попереднього уряду, зараз стали недійсними. Багато хто приїздив сюди, обіцяв, підписував документи. А в результаті з нас навіть зняли обіцяні 10 млн гривень, які мали надійти від Державного фонду реконструкції та розвитку. Маю тепер нові домовленості, тож сподіваюся, що все вдасться. На бокових трибунах сидячих місць робити не будемо, лише для стояння. Маю надію, що залучимо приватні кошти для їхнього завершення, а під ними, можливо, будуть приміщення комерційного призначення, це привабливе для бізнесу місце.

Світлана Федас.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також