Гроші у Рівному знову в трубу?

1605 0

Ми у соцмережах:

Фото з архіву

Щойно завершився опалювальний сезон, як почали говорити про проблеми нового. Теплопостачальні підприємства — про борги споживачів і штрафи від «Нафтогазу». Міські чиновники — про «важкий тягар на бюджет» компенсації тепловикам за різницю в тарифах для населення.

Катерина Міненок, представниця ТОВ «Рівнетеплоенерго»:

— «Нафтогаз Трейдинг» вже нарахував нам штрафи і пені, він жодним чином не включив історію війни у свої розрахунки. І ми просто не зможемо зайти в опалювальний сезон. Будемо їх закладати в тариф відповідно або компенсувати через судові рішення. Всього нам 80 млн грн винне місто, а споживачі (разом з юридичними особами) винні 368 млн грн, з них населення — 320 млн грн.

Олександр Третяк, міський голова Рівного:

— Рік тому нас поставили перед фактом, що маємо з бюджету заплатити різницю в тарифах. Рівне боролося до останнього. І зараз у нас уже йде боротьба з відповідним профільним міністерством, з Офісом Президента про те, що ми, як органи місцевого самоврядування, не можемо цього року тягнути на собі питання компенсації. Це надто боляче вдаряє по бюджету міста. Розглядається кілька варіантів. Перший — це створення міжнародного фонду, який буде накопичувати фінанси і, відповідно, буде компенсація різниці тарифів з цього фонду — якщо так буде, то це зніме з нас тягар. Другий варіант розглядається, є законопроєкт: якщо підприємство боргує два місяці, то постає питання щодо примусової передачі підприємств теплокомуненерго у власність «Нафтогазу». Іде і таке обговорення. Тому що буде з опалювальним сезоном — складно сказати. Президент заявив, що тарифи не мають зрости, а відповідальність за тарифоутворення лежить на органах місцевого самоврядування. З риторики стає зрозуміло, що знову на нас повісять усі зобов’язання. Тому замість розвитку і підтримки військових все знову — «в трубу».

Минулої п’ятниці міськвиконком затвердив компенсацію різниці в тарифах за лютий — «Рівнетеплоенерго» отримає 38,9 млн гривень, КП «Квасилівтеплоенерго» — понад 700 тис. грн і ще близько 20 тис. грн піде ПрАТ «ЕСКО-Рівне». А загалом за весь минулий опалювальний період з міського бюджету мають заплатити тепловикам 214 млн грн компенсації. У четвер на сесії депутати міськради мають вирішити, чи прибрати з цієї суми ПДВ. Якщо рішення пройде, сума компенсації скоротиться до 178,2 млн грн.

Олена РАКС.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також