Грудень на Рівненщині б’є теплові рекорди, але вже готуйтесь до морозів!

1113 0

Ми у соцмережах:

фото ілюстративне

Перші зимові морози на Рівненщині несподівано змінились на тепло. Воно дещо пом’якшило складну ситуацію з опаленням, яка через перебої з електроенергією склалася в країні. Однак фахівці попереджають — тепла погода скоро закінчиться, потрібно готуватися до стрімкого зниження температури.

Олена Тріфонова, синоптик обласного гідрометцентру:

— З третього тижня грудня почало надходити тепле атлантичне повітря. Його ще посилило сухе повітря з Африки. Тому й встановилася така тепла погода. Для нас та Європи така погода є аномальною. Одразу було побито кілька температурних рекордів. Перший рекорд був встановлений 31 грудня. Стовпчик термометра у Рівному показав +9. Хоч найтепліша погода в цей день з моменту спостережень була зафіксована у 2005 році. Тоді вона склала +6,6 градуса. Другий рекорд погода поставила 1 січня. По всій області температура повітря була +14, +15 градусів. Найтепліше в цей день до цього було у 2018 році. Тоді було +7,3 градуса тепла. Третій рекорд був побитий 2 січня. Температура повітря була +11 градусів.

Однак тепла погода, починаючи з четверга, суттєво зміниться. До України почнуть надходити циклони, які принесуть тепле повітря з опадами. Посилиться вітер, а дощ поступово перейде у мокрий сніг та сніг. І вже в ці вихідні температура повітря буде від 5 до 10 градусів морозу, а вдень від 0 до –5 градусів. Очікуємо, що на Різдво випаде сніг. Може скластися ситуація, що з 7 по 9 січня температура повітря опуститься до –15 градусів. Все залежатиме від того, як рухатиметься атмосферний фронт. Тобто буде суттєве зниження температури.

Василь Троцюк, кліматолог:

— Вперше за 140 років початок січня на Рівненщині такий теплий. Все завдяки тому, що над Україною стоїть антициклон. За годинниковою стрілкою він жене тепле повітря з середньої Азії. Однак з четверга погода почне змінюватися, стане прохолодніше. Будуть мінусові температури. Як тільки випаде сніг, то температура повітря опуститься до 8 градусів морозу.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також