«Губернатор» — не місцевий?

2588 0

Ми у соцмережах:

Кабінет голови ОДА вільний уже місяць

Вчора, 24 липня, був рівно місяць, як Рівненська ОДА працює без голови. Більшість жителів області, якби не новини, і не помітили, що щось змінилося, проте у політичних колах активно обговорюють, хто ж стане черговим «губернатором». Прізвище кандидата команда нового президента тримає у секреті, проте подейкують, що призначать на посаду немісцевого.

Жодних офіційних підтверджень щодо кадрових призначень у регіонах команда Володимира Зеленського не надає. Подейкують, що на посаду активно розглядали бізнесмена Дмитра Соломчука, проте він пройшов за списком партії до парламенту і наразі не відомо, чи його призначення в ОДА й надалі актуальне. За іншою інформацією, призначать головою Рівненської облдержадміністрації немісцеву людину, яка працювала у силових структурах.

Щодо голів районних держадміністрацій, то ситуація ще гірша. Ймовірно, Офіс президента спиратиметься на людей, які приєдналися до команди під час виборчої кампанії. Так, неоднозначно на прес-конференції Дмитро Соломчук натякнув, що на півночі Рівненщини й надалі активно працюватиме Володимир Рашовський, який програв вибори до парламенту у 155 окрузі. Можливо, він і стане одним з голів райдержадміністрацій.

Звільнено не всіх керівників РДА — лише десятьох із шістнадцяти. За словами Дмитра Соломчука, кадрові рішення президента анонсують уже найближчим часом. Проте більш ймовірно, що призначення голів РДА відбудеться пізніше — після того, як новообрана Верховна Рада сформує новий Кабмін.

Окрім того, у команді президента вже говорять, що можливі позачергові місцеві вибори, щоб «перезавантажити систему». Щоправда, поки незрозуміло, яким чином завершать реформу децентралізації та що буде з обласною та районними держадміністраціями. Адже їх мали ліквідувати у жовтні 2020 року. Якщо від ідеї не відмовляться, а місцеві вибори будуть достроковими, призначення голів РДА та ОДА буде доволі короткотерміновим.

Зазначимо, що президент призначив поки п’ятьох голів ОДА в Україні: у Київській області головою став 35-річний Михайло Бно-Айріян, який доти працював на керівній посаді в «Укренерго», у Львівській — 34-річний Маркіян Мальський (працював почесним консулом Австрії у Львові), у Закарпатській — 54-річний Ігор Бондаренко (мукачевський підприємець та екс-працівник Мін’юсту), у Луганській — 55-річний Віталій Комарницький (ректор Луганського державного університету внутрішніх справ), у Херсонській — 39-річний Юрій Гусєв (екс-заступник міністра оборони).

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також