Гуманітарна допомога: одні жертвують — інші продають

13014 0

Ми у соцмережах:

Гуманітарна допомога: одні жертвують — інші продають

У селі Нова Українка виявлено склад із гуманітарною допомогою з Європи, про який нікому не було нічого відомо. На нього вказали представники місцевої територіальної оборони, в яких була велика підозра, що допомогу можуть продати уроздріб. Хоч представники складу навідріз відкидали усі звинувачення, проте обласна військова адміністрація усе ж вилучила зі складу всі товари та направила їх для допомоги мешканців Харківщини.

Коли скандал вгамувався, то представники рівненської поліції розповіли, що під час огляду складу не розгледіли там ознак криміналу. Адже знайшли тих, хто цю гуманітарну допомогу направив, і тих, до кого вона мала бути доставлена. Оперативної закупки, щоб можна було підтвердити те, що допомогою торгували, не проводили.

Олександр Поліщук, речник Рівненської обласної військової адміністрації:

— Здивувало, що ми нічого не знали про цей склад. Хоч у нас діє цілий гуманітарний хаб Рівненщини, який складається із восьми волонтерських центрів. Вся допомога з-за кордону доправляється на ці склади, де й обліковується. Після обліку гуманітарна допомога доправляється до тих областей України, де вона потрібна. Менше з тим, представники складів у Новій Українці нас запевняли, що завезуть цю гуманітарну допомогу на Харківщину. Дивним фактом є те, що поряд зі складами стояли машини із цінниками та різними написами на кшталт «Туалетний папір. Продаж. Акція» й іншими. Тому Рівненська обласна військова адміністрація не захотіла вірити цим людям на слово. Була усунута найменша ймовірність того, що ця допомога може опинитися на базарі. Гуманітарну допомогу забрали з цього складу та централізовано доправили в Харківську область. Там роздачу цієї допомоги проконтролює Харківська ОВА. Люди отримають усе безкоштовно. Всіма іншими питаннями щодо діяльності цих складів займається поліція. Цей випадок стосовно необлікованої гуманітарної допомоги перший у нашій області. Раніше такого ми не фіксували.

Олександр Гуц, голова Олександрійської ОТГ:

— Нам повідомили хлопці, які чергують на блокпосту, що в село заїхали якісь вантажівки. Було виявлено, що в машинах була гуманітарна допомога. Коли ми почали з’ясовувати, то виявилось, що допомогу везли на Харків, а вивантажили у Новій Українці. Там були засоби гігієни, одяг, подушки та дитяче харчування. Це нас дуже збентежило, то ми одразу й викликали поліцію. Документи на гуманітарну допомогу представники цього складу вже показували у районному відділі поліції. Також поліція розповіла, що в машинах, якими привіз товари цей благодійний фонд, були цінники.

Марія Юстицька, речниця поліції Рівненщини:

— До поліції звернулися селяни, які переконували, що на складі відбувається розвантаження гуманітарної допомоги, яка потребує перевірки. На місці події поліцейські з’ясували, що вантаж прибув з Польщі та призначений для передачі мешканцям Харківської області. Було перевірено усі документи, а також водія вантажівки та волонтерку, яка займається розвантаженням та доставкою допомоги. Крім того, вдалося поспілкуватися з волонтером, який наразі перебуває у Швейцарії та організував доставку гуманітарної допомоги на Рівненщину. Також поліцейські у телефонному режимі встановили, що волонтери з Харкова справді чекають гумдопомогу, яка має прибути з нашої області. Жодних порушень правоохоронці за результатами перевірки не виявили.

Не дивно, що місцеві виявили пильність, коли помітили незрозумілі речі з гуманітарною допомогою. Адже існує проблема з неможливістю повністю обліковувати гуманітарну допомогу, що надходить з-за кордону. А це призводить до зловживань. За словами радника Офісу Президента Олексія Арестовича, частина гуманітарної допомоги осідає в прикордонних областях. Завдяки таким запасам ділки мають можливість нею торгувати. І впоратися з цим складно навіть керівництву держави.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також