Гусінь на Рівненщині знову масово їсть самшити

1013 0

Ми у соцмережах:

Гусінь на Рівненщині знову масово їсть самшити

Минулого року в Рівному самшитова вогнівка з’їла понад 70% кущів самшитів.

 Як розповіла для «Суспільного» начальниця відділу управління фітосанітарної безпеки Держпродспоживслужби в області Олена Сказько, ця гусінь знову масово поширюється в області.

З настанням тепла гусінь вогнівки почала активно об'їдати кущі самшиту. Аномально тепла зима сприяла перезимівлі шкідника.

- З травня потрібно обстежувати кущі, дивитися на їхнє пошкодження. Його видно: побіліле, сплетене павутиною молоде листя, на павутинні видно екскременти гусені. Її й саму добре видно, вона яскрава. Невеликі кубла можна вирізати й спалити, чи роздавити. А якщо масове заселення — обробляти, — коментує начальниця.

Хімічні препарати досить ефективні в боротьбі з самшитовою вогнівкою, акцентувала Олена Сказько. На неї діють хімікати, що застосовують для боротьби з листогризучими комахами. Біопрепарати ефективні на перших етапах пошкодження куща молодою гусінню й за температури повітря 17-18°.

- Якщо гусінь велика, то й апетит у неї більший, а біопрепарати дуже повільно діють. І за тих 5-6 днів, поки вони подіють, вона знищить самшит. Кущ має хорошу властивість відновлюватися. Але коли гусінь об'їдає листя і переходить на кору, й кора вже пошкоджена, тоді рослина фактично засихає, — пояснює вона.

Олена Сказько рекомендує систематично проводити захисні обробки кущів самшиту. Пошкоджені ділянки можна обрізати й вони знову заростуть, уточнює вона. Але потрібно слідкувати, адже шкідник може повернутися.

Після самшиту гусінь може перейти на ясен, модрину і клен.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також