І п’ять мільйонів — на премії «дешевим посадовцям»

2033 0

Ми у соцмережах:

Голова бюджетної комісії Юрій Благодир та депутат Андрій Бортнік

Рівненській обласній держадміністрації, як і районним, бракує грошей. Уже кілька років поспіль з державного бюджету вони отримують значно менше, аніж просять. Не вистачає не тільки на премії та надбавки, а й на оплату комунальних послуг та навіть купівлю паперу. Рік у рік найбільші «дірки» у фінансуванні покривають за рахунок місцевих бюджетів. Проте цього року підлеглі Олексія Муляренка розробили цілу програму, яка передбачає виділення для чиновників 25,5 млн. грн. протягом наступних трьох років. Сім мільйонів — цьогоріч.

Забагато працівників — у цьому обласні депутати бачать причину нестачі грошей, що виділяються з держбюджету. Втім, у самій облдержадміністрації, навпаки, говорять, що роботи у них стало більше, бо контролюють тепер не тільки РДА та міста обласного значення, а й ОТГ.

Втім, ця програма потрібна й обласній раді. Будівля на майдані Просвіти, в якій працює і рада, і адміністрація, перебуває на балансі комунального підприємства облради «Управління майнових комплексом». Через брак коштів ОДА останніми роками постійно боргувала за комунальні послуги, а тому «Управління» покривало витрати за рахунок коштів обласного бюджету. Проте торік внесли зміни у законодавство, і радам заборонили фінансувати свої підприємства. Тож програма для ОДА, яка передбачає тільки у цьому році мільйон гривень на оплату компослуг, фактично допоможе вберегти від фінансових труднощів комунальне «Управління».

Не заперечують депутати і проти виділення у 2018 році мільйона на «зміцнення матеріально-технічної бази» ОДА. Проте найдорожчий пункт програми — «матеріальна підтримка працівників місцевих органів виконавчої влади» — викликає невдоволення. Бо на премії, доплати і т.п. для чиновників з обласного бюджету в наступні три роки планують виділити 16,5 млн. грн. Цього року — п’ять мільйонів.

Варто зазначити, що програма «Підвищення ефективності виконання повноважень органами виконавчої влади щодо реалізації державної регіональної політики та впровадження реформ у Рівненській області на 2018?2020 роки» — тільки декларування бажань ОДА. Депутати облради за неї проголосують, бо ж подібні програми вже давно діють в інших регіонах. А ось усіх передбачених коштів, найімовірніше, не виділять. Як не виділяють на жодну обласну програму.

Юрій Благодир, голова бюджетної комісії облради:

— Нам вже котрий рік розповідають про мотивацію для держслужбовців, а нічого не змінюють. Натомість дають зразок програми і змушують просити грошей у місцевих рад… Скорочення службовців не принесло би бажаної економії. У нас і так державне управління розбалансоване. Хоча б якусь реформу до кінця доведено було. А поки є «дешеві державні службовці», прогресивних змін не буде.

Олексій Муляренко, голова Рівненської ОДА:

— Рівненська ОДА виконує багато делегованих повноважень, тож програма дозволить виділити кошти на конкретні речі у разі потреби. Але ситуація у цілому в країні покращується, тож думаю, що на фінансування органів виконавчої влади у держбюджеті буде достатньо коштів.

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також