І реформа йде, і хабарі беруть: як затримували головну інспекторку ДАБІ Рівненщини

1871 0

Ми у соцмережах:

І реформа йде, і хабарі беруть: як затримували головну інспекторку ДАБІ Рівненщини

У Рівному продовжують викривати на отриманні хабарів спеціалістів обласної Державної архітектурно-будівельної інспекції. Обласну структуру тієї державної установи, яку через постійні нарікання забудовників з березня минулого року на всеукраїнському рівні обіцяли ліквідувати і створити нову. Щоправда, частину працівників за цей час вже скоротили. Зокрема, й більшість працівників разом із начальником ДАБІ в Рівненській області Ігорем Мічудою, проте архітектурна інспекція досі продовжує існувати.

Щоправда, перевіряти будівництва інспектори уже не можуть, бо це право на час реформи у них відібрав Кабмін. Зараз вони лише здійснюють реєстраційні функції будівництва та вводять в експлуатацію уже побудовані об’єкти.

На цьому в п’ятницю, 6 травня, й «погоріла» головна інспекторка ДАБІ Рівненщини. Її затримали працівники СБУ в центрі Рівного. Під час обіду вона вийшла до літнього майданчика кафе «Fortissimo», де, за версією слідства, й отримала неправомірну вигоду. Гроші мав заплатити підприємець, який хотів ввести в експлуатацію об’єкт. Однак він терпіти не став і поскаржився на корупцію до СБУ та в головний офіс ДАБІ України, який знаходиться у Києві. Тому вже під наглядом оперативників 17 березня була передана перша частина хабара у сумі 200 доларів та 1000 гривень. Під час отримання другої частини неправомірної вигоди у розмірі 300 доларів та 1500 гривень головну інспекторку ДАБІ було затримано. Відповідно до повідомлення СБУ, загальна сума хабара у гривневому еквіваленті становить понад 16,5 тисячі гривень.

Після затримання чиновницю ДАБІ посадили до слідчого ізолятора, а пізніше обрали запобіжний захід у вигляді нічного домашнього арешту. Кримінальне провадження відкрито за частиною 3 статті 368 Кримінального кодексу України «Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою». Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 5 до 10 років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років, з конфіскацією майна.

Оксана Жужельська, речниця прокуратури Рівненщини:

— Слідчі дії ще тривають. Однак попередньо відомо, що підприємець звернувся до людини, яка мала допомогти з правильним оформленням будівельної документації. Особа, яка надавала консультативні послуги, передавала й неправомірну вигоду працівниці ДАБІ. Остання мала допомогти з документами та не чинити перешкод. Слідчі дії проводилися за цілковитого сприяння ДАБІ України.

Ігор Мічуда, колишній керівник ДАБІ Рівненщини:

— Оскільки я уже звільнений, то достовірно не знаю того, що відбулося. Однак за наявною у мене інформацією все це схоже на підставу. Судіть самі. Нам розповідають, що гроші взяли за об’єкт класу наслідків СС1. Це може бути якесь невелике приміщення: магазин, склад. Більше того, документи на такі незначні об’єкти реєструються автоматично. Коли немає масштабу, а нам заявляють про якісь серйозні гроші, то все це схоже на підставу. Якщо врахувати, що все робилося за сприяння ДАБІ України з Києва, то значить, що це було комусь вигідно. Під час реформи такі речі можуть робити винятково для статистики.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також