І в Польщу, і в Чехію — лише офіційно

3212 0

Ми у соцмережах:

Пункт прийому візових анкет, який працює на вул.С. Петлюри у Рівному, відновив роботу з 8 жовтня

Коронавірус вніс корективи і в життя заробітчан. Довгий час вони сиділи без роботи. Та, схоже, ситуація налагоджується: в Рівному знову відкрився візовий центр. Щоправда, чекати на документи доводиться вдвічі довше.

На сайті польського консульства в Луцьку зазначено: «Шановні Клієнти! Інформуємо вас, що Пункт Прийому Візових Анкет до Польщі м. Рівне відновлює свою діяльність 05 жовтня 2020 р. Для клієнтів, хто вже здійснив оплату сервісного збору — очікуйте на дзвінок оператора кол-центру з метою підтвердження дати подачі документів».

Олександра Романюк, представниця кадрової агенції, яка займається працевлаштуванням в Польщі, розповіла:

— Зараз потік працівників на роботу за кордон залишається стабільним. Я кажу лише про офіційне працевлаштування на заводи, фабрики, виробництва, чим ми й займаємося. Роботодавець дає запрошення, за яким виготовляється робоча віза. Значно полегшило роботу те, що візовий центр, який був закритий фактично увесь карантин, нарешті відкрився. Тож для оформлення візи людина сплачує консульський збір в банку, їй телефонують протягом трьох днів. Важливо не пропустити цей дзвінок, адже людині повідомляють дату подачі документів. Проте на візу тепер доводиться чекати не місяць, як було раніше, а два — мінімум.

Після того, як набереться група працівників, ми організовуємо їм трансфер до місця обсервації, де вони проводять 10 днів. Вони не можуть покидати приміщення. Їжу їм доставляють наші координатори протягом усього цього часу. За дотриманням режиму обсервації дуже пильно стежить поліція. З перевіркою в будь-який час приїздять двічі на день.

Після обсервації працівник вже може приступати до роботи і йому саме з того дня починають нараховувати зарплатню. Поїхати за біометричним паспортом і влаштуватися на роботу неофіційно, як багато хто робив раніше, фактично неможливо.

Значно складніша справа з виїздом за кордон на роботу до інших країн, наприклад, до популярної у заробітчан Чехії.

Директор кадрової агенції у Рівному Іго Єрмейчук каже:

— Поїхати у Чехію реально, але треба витратити значно більше зусиль і коштів. Особливо, якщо у вас не відкрита чеська робоча віза. З візою легше. От тільки за дорогу треба буде викласти 250 євро, тому що перевезення здійснюється аж через Румунію. Ми надаємо офіційне запрошення від чеського роботодавця, на яке треба чекати два тижні. Після цього ви маєте сплатити візовий збір в розмірі 15 євро. До вас зателефонують і призначать дату подачі документів. Щоб їх подати, треба їхати до Львова і там ще заплатити консульський збір 35 євро. На візу треба буде чекати не менше двох місяців. Щоправда, в Чехії не вимагають обов’язкової обсервації. Проте все ж краще їхати в Польщу: менше затрат сил і фінансів, а зарплата така ж.

Дарина Гузенкова.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також