Ідеальне повітря в квартирі: температура не вище 21 градуса, вологість — до 60%

589 0

Ми у соцмережах:

Ідеальне повітря в квартирі: температура не вище 21 градуса, вологість — до 60%

У всьому світі за якістю повітря в закритих приміщеннях стежать за трьома основними показниками: температура, вологість і рівень вуглекислого газу СО2. Температурною нормою є показники від 18 до 21 градуса — хоча більшість людей вважають, що це холодно, але, на думку лікарів, краще одягнути теплу кофтину, аніж жити при +24оС.

— В опалювальний сезон особливо важливо стежити за вологістю, оскільки працюючі батареї висушують повітря. Нормою вологості в квартирі є 40-60%. При нестачі вологості мешканці квартири або будинку можуть зазнавати труднощів з диханням, з'являються кашель, запаморочення, постійна сухість слизових оболонок носа, дертя в горлі, сухість шкіри. Крім того, сухе повітря сприяє поширенню інфекції навіть у відкритих просторах, не кажучи вже про квартири та офіси. Але небезпечно дихати і надмірно вологим повітрям, оскільки висока вологість провокує утворення грибка й цвілі на стінах, і дихати цим шкідливо для здоров'я.

Важливим показником якості повітря є рівень СО2 — це те, що ми видихаємо. Вдихаючи кисень, ми збагачуємо ним тканини та клітини, організм виробляє СО2 і видихає. Якщо провітрити приміщення й піти, повернувшись через три дні, рівень СО2 буде в нормі. А якщо у провітреному приміщенні закрити вікна і зібрати 20 осіб, вже через 15 хвилин СО2 матиме інші показники й, відповідно, катастрофічні наслідки.

Стежити за показниками потрібно за допомогою аналізатора. Прилад має три шкали: від 0 до 800 — норма, від 800 до 1200 — середньокритичний, від 1200 — критичний рівень. При середньокритичних показниках у людини з'являються головні болі, втома, дратівливість, лінощі, а при рівні 1200 починає нудити і втрачається здатність сприймати інформацію.

Для підтримання СО2 в нормі житло потрібно хоча б двічі на день провітрювати — це правило незаперечне. Особливо це стосується спалень і приміщень, де люди найчастіше знаходяться. Там, де людина спить, має бути прохолодно і чисто, тому після сну і перед сном обов'язково слід відчиняти вікна. Укриватися можна якими завгодно теплими ковдрами, але голові належить бути «в холоді»: +18 — найкраща температура для сну.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також