Інтелектуальний розвиток та турбота про психоемоційний стан дітей під час війни – завдання кожного українця, адже це запорука здорової нації та майбутнього розквіту України

337 0

Ми у соцмережах:

Інтелектуальний розвиток та турбота про психоемоційний стан дітей під час війни – завдання кожного українця, адже це запорука здорової нації та майбутнього розквіту України

Війна – це страшний емоційний стрес навіть для дорослих. А що вже казати про дітей. Тільки уявіть, що переживають під час військових дій маленькі українці. При цьому, на відміну від дорослих, вони геть не розуміють, що відбувається і що їм робити, не можуть контролювати свої емоції та відчуття, впадають у паніку. Тож важливо, щоб про психологічний комфорт дітей під час війни дбали не лише батьки, а й оздоровчі установи. Надзвичайно важливо, щоб саме в цей час діти могли не тільки знаходитися в безпеці та залишатися здоровими, а ще й мали можливість відволіктися від важкої буденності та поринути у світ яскравого дитинства, розваг та спілкування з друзями.

І тому психоемоційна підтримка та інтелектуальний розвиток дітей - це другий, після забезпечення безпеки, надважливий напрямок, яким має опікуватися кожен у нашій державі. Великих комплексних державних програм з цього напрямку на сьогодні поки що немає, але, судячи з тенденцій, це питання найближчого часу.

Адже у санаторіях України вже почали звертати велику увагу на організацію дозвілля та запроваджувати інтелектуальні, розвивальні, освітні, розважальні програми та програми психоемоційної підтримки для підростаючого покоління. На думку лікарів, це дозволяє дітям не тільки оздоровитися, а й отримати фізичне і емоціональне розвантаження, яке так необхідне дітям, які вимушені жити у стані постійного стресу та напруги.

Так, у червні цікавий захід для дітей-переселенців та дітей військовополонених організували у санаторіях «Пролісок» та «Сосновий бір» в Черкаській області.

На хімічному шоу на двох локаціях команди аніматорів показали науково-розважальні яскраві експерименти з використанням реактивів, а піротехніки ДСНС у Черкаській області навчали дітей мінної безпеки та правил поводження з небезпечними предметами. Діти також могли поміряти броню, розмалювати футболку, зробити тату, повчитися бойовому гопаку та багато іншого.

Як повідомив у коментарі ЗМІ голова Черкаської обласної ради Анатолій Підгорний, це був вже не перший подібний захід, над яким працюють в санаторіях. Область планує продовжити підтримувати дітей ВПО та військовослужбовців, «аби вони відчували, що Черкащина про них піклується».

На базі відпочинкового комплексу Otaman Resort у Львові ціле літо діятиме табір психологічної та емоційної реабілітації для дітей, який пропонує безкоштовні одноденні відпочинки для дітей з мамами ВПО та львів’ян. У програмі табору: майстер-класи, ігри на зближення і довіру, спортивні ігри, підтримуюча психотерапевтична група для матерів та індивідуальні консультації з психологами.

У свою чергу, в санаторії «Конча-Заспа» на Київщині, де відпочивають цілими родинами, влітку діє постійний літній табір «Аккорд», у рамках якого організовують дозвілля та розважальну програму для підлітків.

Не залишилися осторонь теми фізичної та психологічної реабілітації дітей і в санаторії «Червона калина» ім. Миколи Сивого на Рівненщині, де до теми «Майбутнє України у дітях» підійшли дуже ґрунтовно та творчо.

Цього літа, зокрема, вперше за 30 років існування, в закладі задля психологічного та інтелектуального розвитку дітей поряд з лікуванням батьків, запровадили мовні та розвивальні програми з майстер-класами, іграми та конкурсами. Для цього у санаторій запросили вчителів, інших відповідних фахівців та навіть справжню команду аніматорів.

Дітям пропонують взяти участь у безлічі програм на відкритому повітрі, таких як квести, дитячі свята, театральні вистави, спортивні заходи тощо. Крім того, маленькі гості санаторію можуть відвідувати програми, направлені на розвиток їх інтелекту і свідомості, а також найближчим часом запрацюють і курси англійської мови з носієм, які у закладі започатковуються з огляду на ініціативу Президента щодо застосування англійської мови в Україні. Частина програм для дітей у санаторії – безкоштовна.

Пропонує «Червона калина» і окрему анімаційну пізнавальну програму для шкільних груп, яка передбачає: екскурсію по території санаторію, під час якої діти дізнаються багато цікавого про природні пам'ятки та особливості регіону; відвідування міні-зоопарку; куштування смачної та апетитної піци, яка вже стала улюбленою стравою дітей; перегляд захоплюючого фільму або мультфільму в сучасному кінозалі оздоровчого закладу. Також у дітей є можливість нанести аквагрим та гліттер-тату для креативного самовираження та веселих фотосесій.

Важливо, що весь перелік програм для дітей команда «Червоної калини» розробила виключно зі збереженням українських традицій і місцевого фольклору. Наприклад, неабияким попитом серед таких програм користуються майстер-класи з плетіння оберегів для захисників України та приготування вареників.

«Це наше коріння, наша історія це наші традиції, які ми бережемо. А наше сьогодення і наше майбутнє, яке зараз творимо ми, продовжать творити наші діти. Тому для нас важливий духовний розвиток наших дітей. В ці надскладні для України часи – наша задача не тільки інтелектуально розвивати дітей, але і дарувати їм більше позитивних емоцій, дбати про їх психоемоційний стан тощо. І це велике задоволення бачити щасливі очі дітей. Це означає, що все ми робимо правильно. Сподіваємося, що подібні ініціативи підтримають і інші наші колеги, а також з’явиться відповідна цільова державна програма», – підкреслює директор санаторію «Червона Калина» Олена Попова.
 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також