Інвалідів і непрацездатних стало більше

2146 0

Ми у соцмережах:

Інвалідів і непрацездатних стало більше

Демографічна криза у нас продовжується, торік мешканців Рівенщини стало на дві тисячі менше, причому найбільший дисбаланс між кількістю новонароджених та померлих медики зафіксували у Гощанському районі. Перші місця серед причин смерті традиційно посідають хвороби органів дихання, кровоносної системи, травми й отруєння.

Сальмонельоз і туберкульоз продовжують наступати
Щороку в нашій області реєструється 700 пацієнтів, що вперше захворіли на туберкульоз. У Зарічненському, Дубровицькому районах та у Рівному показник захворюваності на туберкульоз перевищує середній в Україні. Обласне медичне керівництво невдоволене тим, як охоплені діти профоглядами, спрямованими на виявлення туберкульозу, а також і тим, що половині пацієнтів з районів, яких лікарі направляють в обласну поліклініку на консультацію, не зроблено елементарного — флюорограми, а дехто звертається, маючи відкриту, а тому небезпечну для оточення, форму туберкульозу. Що ж до сальмонельозу, то Рівне входить у перелік населених пунктів області, де це кишкове інфекційне захворювання набуло особливого поширення.
Модно йти на лікарняний
За останній рік помітна тенденція до збільшення кількості випадків, коли пацієнтам дають листки непрацездатності. — Йти на лікарняний стало модно, — зауважив п.Маслій, — це вигідно пацієнту, який не працює і одержує платню, а також і лікарю, який не докладає особливих зусиль для виявлення та лікування хвороби, — якщо пацієнт насправді хворий, то його треба лікувати у стаціонарі. Помітно зросла і кількість людей, яким оформляють інвалідність, за минулий рік інвалідів у нашій області збільшилось на 4,5 тисячі, й тепер на кожні 10 тисяч працездатних людей у нас 75 інвалідів. Зростання особливо відчутне у північних районах, населення яких постраждало від аварії на ЧАЕС і користується пільгами, в тому числі й при нарахуванні допомоги по інвалідності.
Спалах СНІДу
Швидко зростає кількість уражених ВІЛ-інфекцією, яких виявляють після лабораторних досліджень, іще гірша ситуація у реальності, тобто серед невиявлених хворих, що дає медикам підстави стверджувати, що поширення інфекції стрімко наростає. Торік більше, ніж позаторік, виявили хворих на СНІД вагітних жінок. Найбільше претензій головний санітарний лікар області Геннадій Шевченко має до медпрацівників Зарічненського району, які не проводили усіх належних обстежень вагітним. Він особливо наголосив на тому, як ретельно й добросовісно мають проводитись подібні дослідження, адже були випадки, коли у Костополі та Рівному неправильно поставили діагноз. В Івано-Франківську, приміром, таке недбальство обернулося судовим позовом до відповідальних працівників на 900 тисяч гривень.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також