Інвестори на Рівненщині хочуть «all inclusive»

1874 2

Ми у соцмережах:

Інвестори на Рівненщині хочуть «all inclusive»

На Рівненщині працює спеціалізована агенція із залучення міжнародних інвестицій — «ІнвестІнРівне». За десять років діяльності їй вдалося залучити в область гроші лише шістьох міжнародних виробників, більшість з яких прийшли ще до війни на сході. Останніми роками інвестори хоч і цікавляться Рівненщиною, проте вкладати свої кошти не поспішають. Серед причин — не тільки політична нестабільність, а й не створені сприятливі умови у регіоні.

Перелік інвесторів, які привела на Рівненщину, агенція подала на прохання депутатів облради. Адже щороку на діяльність «ІнвестІнРівне» виділяють хоч і невеликі, проте суми з обласного бюджету, зокрема, на створення промороликів про область, на різноманітні заходи та проекти.

Найбільшим інвестиційним проектом, який запрацював в області через агенцію, є меблева фабрика «Морган Феніче», що працює у Квасилові і в яку вклали близько 15 млн євро. Окрім неї, фабрика з виробництва медобладнання «Fapomed» (7 млн євро), завод з виготовлення товарного бетону «LichtnerBeton» (4 млн євро) та фабрика з виробництва шкарпеткових виробів «Tibro» (1 млн євро). У 2017 році заявила про себе іспансько-українська компанія «Belko LLC». Компанія орендує триповерхове приміщення їдальні колишнього радіозаводу в Рівному і планує шити сорочки для західноєвропейського ринку.

За словами директора «ІнвестІнРівне» Дмитра Янушевського, Рівненщиною наразі цікавляться ще кілька великих інвесторів, проте просять не озвучувати їхніх планів, поки вони самі остаточно не вирішать, вкладатимуть кошти чи ні. А вирішуватимуть після виборів.

Дмитро Янушевський— Зрозуміло, що хотілося б мати більше інвесторів, проте все впирається у нерухомість і наявність в області індустріального парку, — розповідає п.Янушевський. — Вже давно інвестори не хочуть витрачати свої кошти на оформлення земельної ділянки, підведення до неї комунікацій.

Для приходу інвестора мають бути умови, щоб йому за місяць-два можна було розпочати роботу. Область має створити індустріальний парк та обрати управляючу компанію, яка за ним стежитиме, щоб інвестор взяв в оренду готове і одразу встановлював обладнання. Для області — це не простий процес, який вимагає великого капіталовкладення. Проте у цьому році ми плануємо розпочати і принаймні розрахувати, у скільки обійдеться підготовка нормального індустріального парку на ділянці між Рівним та Костополем, яку було відведено ще кілька років тому.

Окрім того, інвестори вичікують, яка ситуація буде після виборів. А литовську компанію, яка хотіла виробляти на Рівненщині біг-беги, та німецького виробника побутової техніки, які торік активно цікавилися регіоном, налякав оголошений наприкінці року військовий стан. Всі тепер зайняли вичікувальну позицію.

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також