Наталія Глущенко працює на «Рівнеоблводоканалі» провідним інженером та є сертифікованим інженером-проектантом (кошторисником). В будні дні вона складає кошторисну документацію на будівництво та ремонт водопровідних/каналізаційних мереж, а після роботи та у вихідні дні вирощує екзотичні овочі і фрукти.
Наталя виросла в селі, тож змалечку звикла до роботи на городі і в полі. Вже в дорослому віці почала сама експериментувати з різними технологіями вирощування, що мінімізують ручну працю та є екологічними. На її городі завжди чимало незвичних та екзотичних культур.
З’явилась перша грядка полуниці в плівці, яка згодом з крапельним поливом розрослася до 50 м в довжину. Таким методом Наталка тепер вирощує й інші культури, такі як перець, баклажани, томати, огірки. Усі ділянки попередньо жінка мульчує соломою, що унеможливлює ріст бур’янів та стримує вологу.
Минулого року Наталя виростила аж 10 різних сортів батату (альтернатива традиційній картоплі), картоплю рожевого, фіолетового та кремового кольорів, що є гордістю українських селекціонерів. На городі Наталі багато гарбузів цікавих сортів та форм. Пригадує, найважчий, який вона виростила, був вагою 35 кг і довжиною 1,5 метра.
Цього ж року частину ділянки, поблизу батьківської хати, жінка виділила на сою сортову, з якої робить сир тофу. Там же посіяла амарант, з насіння якого готують каші, за смаком схожі на булгур. А ще насіння амаранту додають у салати, випічку та десерти.
Також засіяла поле гречки, вирощеної за екологічною технологією - невичерпне джерело білка та амінокислот, є антиоксидантом та не містить глютену. А неподалік - соняшник та поле пшениці твердих сортів, з якого потім меле борошно. Саме ця пшениця має низький глікемічний індекс, що важливо для людей, які страждають на цукровий діабет.
А окреме захоплення Наталії - це садівництво колоновидних та карликових дерев. Зокрема, сливи, груші, яблуні, персикові дерева. Також має чотири сорти малини, ожину, три різні сорти смородини і стільки ж сортів аґрусу.
На окрему увагу на її ділянці заслуговують кущ ягоди годжі – лікарська рослина, яку впродовж багатьох років застосовували на території Китаю для лікування різних хвороб. Нині ж це ще й відомий всім суперфуд дієтичних рецептів. А також актинідія - дерево ліана з Південної Америки, плоди якого схожі на ківі.
За інформацією Рівнеоблводоканалу.