Гастроентерологи і педіатри дивляться в тарілки із супом поблажливо і пояснюють так свою позицію.
Насамперед, «перше» розбавляє шлунковий сік і знижує концентрацію травних ферментів, тобто погіршує процес засвоєння їжі. По-друге, теплова обробка, численні закипання, яким піддаються інгредієнти супу, скорочують кількість корисних речовин і від них залишаються лише ріжки та ніжки. Ну і, по-третє, — бульйон! Так, ви можете постаратися знайти бульйонну основу (м'ясо), яка ніколи не їла антибіотики і не пробувала гормонів; ви можете злити перший бульйон і продовжити варити на другому, але ви не зможете змусити печінку швидше переробляти м'ясні екстракти з супу. М'ясний бульйон дуже швидко засвоюється кишечником, і печінка просто не встигає осилити таку кількість «ріденького», в результаті організму заподіюється шкода м'ясними екстрактами. Про користь супу можна говорити лише в тому випадку, якщо він овочевий і є єдиним способом запхнути в дитину ці овочі хоч в якомусь вигляді. «Замаскована» в супі клітковина може допомогти, наприклад, при проблемах з дитячими запорами. Отож краще суп їсти тоді, коли хочеться, а не тому, що він «корисний» і «лікувальний».