– Харчування мами в період лактації має бути різноманітним та збалансованим. Не треба «їсти за двох» – норма калорій для мами, яка годує грудьми, на 330-400 кілокалорій на добу вище, ніж вона споживала до вагітності, – пояснюють у Дитячому фондні ООН в Україні (UNICEF Ukraine).
Як показує досвід, не варто за радянською традицією навмисне вживати багато молока (щоб своє прибувало) або ж їсти лише гречану кашу на воді без солі та цукру (щоб маля не “обсипало” і не мучили гази в животику). Натомість краще їсти усе, але збалансовано – як крохмалисті продукти, так і молочні, а ще овочі, фрукти, рибу та м’ясо. Головне, прислухатися до свого організму та стежити за реакцією малюка: якщо на якийсь продукт в раціоні мами у нього виникне алергія, треба звернутися до лікаря.
– Воду та інші напої слід вживати тоді, коли хочеться пити. Кількість молока не залежить від кількості випитої рідини. Під час годування грудьми слід відмовитися від алкогольних напоїв, – додають фахівці UNICEF Ukraine.







