Їжа та ліки: найнебезпечніші поєднання

1430 0

Ми у соцмережах:

Їжа та ліки: найнебезпечніші поєднання

Чи знаєте ви, що під час прийому лікарських препаратів потрібно дуже ретельно стежити за своїм раціоном харчування? Справа в тому, що деякі продукти несумісні з тими чи іншими ліками, через що можуть призвести до тяжких наслідків і проблем зі здоров'ям.

еда-лики

Грейпфрутовий сік + ліки

Найбільш небезпечним продуктом при прийомі медикаментів є сік грейпфрута. Він різко збільшує всмоктуваність лікарських речовин стінками кишечнику, внаслідок чого в кров потрапляє левова частка "зайвої" хімії. Зазвичай нашим травним трактом всмоктується лише частина ліків, випитих перорально. Інша частина не засвоюється і просто виводиться з організму. Грейпфрутовий сік може бути смертельно небезпечним при прийомі певних лікарських препаратів, викликаючи тяжку ниркову недостатність та інші проблеми зі здоров'ям. Тому будьте уважні і краще виключіть з раціону цей гіркуватий сік на час прийому медикаментів.

Молоко + антибіотики

Молочні продукти рекомендується виключати з раціону харчування на період лікування курсом антибіотиків. Молочні продукти містять кальцій, який сприяє "зв'язуванню" частини ліків, у результаті чого вони виводяться з організму, так і не всмоктавшись в кров. Ефективність від прийому антибіотиків в цьому випадку різко знижується. Деякі антибіотики "не уживаються" зі свіжими кислими фруктами, соками, сухим вином, соліннями, консервами, маринадами на основі оцту.

Алкоголь + парацетамол

Це поєднання може призвести до тяжких наслідків, навіть до смерті. Саме тому заборонено парацетамолом і парацетамол-місткими препаратами лікувати "похмільний" головний біль. Печінка такого термоядерного коктейлю просто не витримає. Будьте дуже уважні при виборі знеболювальних препаратів, оскільки, незважаючи на різні назви ("Колдрекс", "Фервекс", "Еффералган" і т.д.) більшість з них містить парацетамол. І такий завуальований вміст парацетамолу, в комплексі з людською неуважністю, може призвести до сильного, небезпечного для життя передозування парацетамолу. Особливо перебірливими в плані поєднання з продуктами харчування є антидепресанти. Їх краще не поєднувати з: алкогольними напоями; кавою; молочними продуктами, в тому числі сирами; яловичиною; печінкою; ікрою; томатами; рибою; бобами; шоколадом; консервами; бананами. Якщо не дотримуватися дієти під час прийому антидепресантів, то можуть виникнути серйозні проблеми з серцем, аж до гіпертонічного кризу. Пам'ятайте: ніколи не приймайте ліки (тим більше, серйозні, рецептурні), не проконсультувавшись з лікарем. Не соромтеся запитати в нього, чи потрібно вам дотримуватися якихось обмежень в їжі під час прийому медикаментів.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також