Їжа та психічне здоров'я: який зв'язок?

1623 0

Ми у соцмережах:

Їжа та психічне здоров'я: який зв'язок?

Мозок є одним з найбільших органів в організмі людини, і його функціонування так само, як і діяльність серця, печінки та інших органів залежить від того, що ми їмо та п'ємо. І якщо більшість з нас знає, що може трапитись із шлунком, кишечником, підшлунковою залозою або печінкою від погрішностей у харчуванні, то про вплив їжі на роботу мозку таких знань бракує..

Протягом всього нашого життя, від ембріонального розвитку до старості, значення харчування для психічного здоров'я і благополуччя залишається одним із вирішальних. Вже на сьогодні науці достеменно відомо про важливість певних поживних речовин для розвитку і функціонування мозку, але вони "спрацьовують" тільки тоді, коли поступають у певній кількості та певному співввідношенні. Бо не існує чарівної палички чи ключика, чи якогось одного "мега-продукту", які б дали нам відмінну пам'ять, надзвичайну концентрацію уваги і вберегли нас від хвороб старості, зокрема, Альцгеймера чи старечої деменції. Природа пропонує нам дуже прості речі, про які бажано знати кожному, бо виконувати їх легше, ніж страждати у майбутньому від проблем "з головою": безсоння, дратівливість, розсіяність уваги і т.д. Передусім, це "правильна" їжа для мозку, яка містить поліненасичені жирні кислоти, мінерали, вітаміни. Поліненасичені жирні кислоти, зокрема, омега-3, які є в жирній рибі (оселедець, сардини, скумбрія, лосось, тунець) і деяких продуктах — лляній та конопляній оліях, авокадо. Мінерали, такі, як цинк (у цілому зерні, бобових, м'ясі та молоці), магній (у зелених листових овочах — петрушці, кропі, шпинаті, волоських горіхах, насінні гарбуза, сезамовому та лляному) і залізо (у червоному м'ясі, зелені, листових овочах, яйцях, куразі). Фолієва кислота (у зелених листових овочах та зернових — хліб із зерна грубого помолу, крупи із цілих зерен, але не мюслі, не пластівці), вітаміни групи В (знову ж таки — продукти з цільного зерна, пивні дріжджі та молочні продукти), і вітаміни-антиоксиданти, такі як С і Е (шипшина, квашена капуста, зелена цибуля, зелений салат, 2-денна пророщена пшениця). Люди ж натомість вживають їжу, переповнену насиченими жирами (жирне м'ясо, маргарини, "легкі" масла, багато білого цукру, очищеного рису, а ще й з великою кількістю хімічних, неприродних добавок, які додаються у промислову їжу: гормонів (які додаються до корму тварин, щоб ті швидше набирали вагу), антибіотиків (для профілактики інфекцій у тварин та рослин), факторів росту (для прискореного розвитку тварин), речовин, які покращують зовнішній вигляд продуктів, захищають їх від псування та подовжують термін зберігання (емульгатори, розпушувачі, консерванти, стабілізатори, барвники, окислювачі). З часом така їжа призводить до недостатньої уваги, депресивних станів (від легкої тривоги, суму, поганого настрою, до відчуття паніки та важких перебігів), шизофренії, старечої деменції, хвороби Альцгеймера та хвороби Паркінсона. Тому харчування "для мозку" може полегшити симптоми деяких психічних захворювань, підвищити ефективність лікування певних неврологічних та психічних розладів, зменшити неприємні побічні ефекти деяких ліків. І, звичайно, потрібно нормалізувати режим сну та обов'язково займатися регулярно фізичними вправами.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також